Közélet

Megakasztották az ukrán előrenyomulást az orosz erők Zaporizzsjánál

Egy párszáz fős kis falu visszafoglalásába tört bele az ukránok bicskája. Az oroszok szerint a támadás csak elterelés volt.

Hétfőn hajnalban nagyszabású légi támadást indított Kijev ellen az orosz hadsereg. Az ukrán főváros elleni támadások ráadásul a reggeli és a délelőtti órákban is folyamatosak voltak. Azonban az ukrán hadsereg sem tétlenkedett, Zaporizzsja térségében próbálkozott előrenyomulással – adta hírül a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Trophy rocket launcher in Zaporizhzhia Region
Fotó: AFP

Az ukránok támadása azonban igen erős ellentámadásba ütközött.

 

Az orosz csapatok nem engedték be az ukrán egységeket a Zaporizzsja régióban található Lobkove faluba

 

– jelentette be Telegram csatornáján Volodimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevezetű helyi mozgalom egyik vezetője. Hozzátette, hogy ez nem az első ilyen jellegű ukrán akció a zaporizzsjai területen, de eddig minden próbálkozást sikerült leszerelniük.

Az orosz fél beszámolója alapján ezek a támadások arra irányulnak, hogy az orosz hadsereg több erőt csoportosítson a front ezen szakaszára, hogy máshol sebezhetőbbé váljon. A közlemény szerint azonban az oroszok a drónoknak, a hőkameráknak, és az egyéb modern technológiáknak köszönhetően pontos információval rendelkeznek az ellenség valós helyi erőiről.

A Zaporizzsjától délre található Lobkove falu sokáig ukrán kézen volt, elfoglalásáról Szergej Sojgu védelmi miniszter február 7-én számolt be a nyilvánosságnak.

Putyin hivatalosan is kilépett a hidegháborút lezáró európai fegyveregyezményből

Az orosz elnök ratifikálta, hogy Oroszország felmondja a hidegháborút lezáró európai békeszerződést. A végrehajtását gyakorlatilag már évekkel ezelőtt felfüggesztette Moszkva.

 

 

támadás orosz hadsereg Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek