Déri Tibor előremenekülhet az íjászbotrány ügyében

A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatója után Déri Tibor baloldali polgármester kérte a kormányhivataltól, hogy szüntesse meg az íjászközpont létesítésével kapcsolatban benyújtott ingatlancsere engedélyezési eljárását – tájékoztatta lapunkat Nagy István, az újpesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A képviselő ugyanakkor több anomáliára is felhívta a figyelmet.

2022. 09. 26. 5:45
null
20220831 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán

A Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatója után Déri Tibor baloldali polgármester kérte a kormányhivataltól, hogy szüntesse meg az íjászközpont létesítésével kapcsolatban benyújtott ingatlancsere engedélyezési eljárását – tájékoztatta lapunkat Nagy István, az újpesti Fidesz–KDNP frakcióvezetője. A képviselő ugyanakkor több anomáliára is felhívta a figyelmet.

– Újpest polgármestere azt kérte a kormányhivataltól, hogy szüntesse meg az íjászközpont létesítésével kapcsolatban benyújtott hamis ingatlancsere-szerződés engedélyezési eljárását – hangsúlyozta lapunk megkeresésére Nagy István, a kerületi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Mint kiderült, Déri Tibor ezt a kerületi Fidesz csütörtöki sajtótájékoztatója után – újfent a képviselő-testület tudta és döntése nélkül – kezdeményezte a kormányhivatalnál.

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezi Déri Tibor polgármester és Czigler László alpolgármester ellen az újpesti Fidesz a kerületi íjászközpont ügyében. Nagy István, a Fidesz helyi frakcióvezetője szerint az előző önkormányzati választások előtt Újpest önkormányzata egyhangúlag (a baloldali képviselők támogatásával) úgy döntött, hogy a fővárossal együttműködésben egy kölcsönösen előnyös konstrukcióban értékesíti a Magyar Íjászszövetség számára egy sport- és rekreációs célokra kialakított telkét, hogy ott íjászközpontot építhessen.

Ezt az egyhangúlag elfogadott megállapodást az önkormányzati választási kampányban a Déri Tibor momentumos polgármesterjelölt által vezetett baloldal megtámadta.

Nagy István részletezte, hogy az új kerületi vezetés – ahogy fogalmazott – a jogalkotói hatalmával visszaélve változtatási tilalmat rendelt el a területre, így három évre ellehetetlenült a beruházás megvalósítása. Mint mondta, ezt a koronavírus-járvány tetőzése alatt, a képviselő-testület nevében eljárva, egy személyben rendelte el a polgármester. Kiemelte, hogy Déri Tibor – szembesülve azzal, hogy olyan károkat okoz, amelyek milliárdos kártérítési igény alapját jelenthetik – pánikszerűen próbált a lehetetlen helyzetbe hozott íjászszövetséggel egy csereingatlan biztosításával megállapodni.

– Emiatt ma a Külső-Szilágyi út mellett egy közművek nélküli, az újpesti önkormányzat tulajdonában álló telken egy szerkezetkész, a szövetség tulajdonában álló íjászcsarnok épült fel 

− emelte ki Nagy István. A képviselő úgy véli, a jelenlegi állapothoz vélhetően többszörös törvénysértések vezettek, de ennek tisztázását a Déri Tibor irányította baloldali városvezetés minden módon akadályozni próbálja.

Hangsúlyozta, hogy az ügyben megalapozott a gyanúja annak, hogy ismeretlen tettes vagy tettesek hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés, csalás bűncselekményét vagy azok kísérletét követték el. A képviselő kiemelte, hogy emiatt fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezik Déri Tibor polgármester és Czigler László alpolgármester ellen. A Magyar Nemzetnek a képviselő kifejtette: ez az eset okot adhatott arra, hogy Déri Tibor idő előtt bejelentse, nem indul újra 2024-ben Újpest polgármesteri posztjáért.

Nagy István lapunk megkeresésére hangsúlyozta: 

kérdés, hogy menekülhet-e előre az ügyben a polgármester, ugyanis szerinte a bűncselekmények alapos gyanúját erősíti, hogy a kerület vezetője a képviselő-testület megkerülésével kérelmezte a kormányhivataltól a – mint fogalmazott – a hamisított ingatlancsere-szerződés engedélyezési eljárásának megszüntetését.

Más ügyekre is felhívta a figyelmet a képviselő: Déri Tibor még júniusban előterjesztést készített, hogy a képviselő-testület járuljon hozzá egy engedély nélkül építkező vállalkozó autómosójának  utólagos engedélyezéséhez, aki – ahogy a képviselő kifejtette – cserébe az önkormányzat költségeinek megtérítésén felül még egymillió forintot és tizenöt facsemete ültetését ajánlotta fel. A városüzemeltetési és városfejlesztési bizottság az előterjesztést elutasította.

A képviselő kiemelte: a bizottság jövő heti ülésén Déri Tibor polgármester ismét megpróbálkozik az autómosó engedélyének kiadásával, annyi változással, hogy a vállalkozó ezért már ötmillió forintot kínál, és főépítészi vélemény támasztja alá, hogy elengedhetetlen szükség van az autómosóra. Nagy István lapunknak elmondta azt is, hogy egy hasonló ügyben az építési vállalkozó azt kérte az önkormányzattól: járuljon hozzá, hogy a több társasház építési engedélyében jóváhagyott üzlethelyiségek helyett lakásokat építhessen. A képviselő szerint a vállalkozó júniusban az engedély megadásáért még huszonötmillió forintot fizetett volna, amit a bizottság elutasított. –Az új előterjesztés annyiban változott, hogy az ajánlott összeg ötvenmillió forintra növekedett, a főépítész pedig megértő szakmai javaslatot adott – tette hozzá a frakcióvezető.

Nagy István szerint ezekből az ügyekből az következik, hogy 

licitálni lehet az építési engedélyekre. A képviselő úgy véli, erősen korrupciógyanús ügyekről van szó.

Kerestük Déri Tibor polgármestert, aki eddig még nem reagált a kérdéseinkre. 

Borítókép: Déri Tibor a Fővárosi Közgyűlésben (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.