Brüsszeli őrület: még meg sem kaptuk ami jár, de újabb pénzt kérhetnek tőlünk + videó

Dömötör Csaba ismertette a képtelen helyzetet.

Munkatársunktól
2023. 06. 05. 19:58
VON DER LEYEN, Ursula; LAGARDE, Christine
Frankfurt, 2023. május 24. Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a pénzintézet alapítása 25. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen Frankfurtban 2023. május 24-én. Az EKB 1998. június 1-jén jött létre. MTI/EPA/Getty Images pool/Thomas Lohnes Fotó: Thomas Lohnes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebook-oldalán jelentkezett egy videóval Dömötör Csaba államtitkár, miniszterhelyettes, aki a német Handelsblatt magazin cikkét ismertette. Az írás arról számolt be, hogy súlyos gondok vannak az EU költségvetésével. 

Arról írtak, hogy a háború és az energiaválság elleni küzdelem kimerítette az uniós kasszát, és az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb lesz a helyreállítási alap költsége – mint emlékezetes, a hitelalapú támogatási programot még a járvány idején fogadták el. Ugyanakkor a kamatkifizetések akár a korábban kalkuláltnál sokkal magasabb összeget tesznek majd ki, körülbelül 30 milliárd eurót – mondta el Dömötör Csaba, aki a következményeket is ismertette.

Ezeket a megnövekedett kamatterheket a meglévő költségvetésből fizetik ki, így ezt az összeget más uniós programoktól vonják majd el. Vagyis minden bizonnyal hozzá kell majd nyúlni az uniós költségvetéshez.

 

Úgy fognak tőlünk több pénzt kérni, hogy mi még egyáltalán nem kaptuk meg a nekünk járó forrásokat

 

– vetítette előre a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. 

A videóból ugyanakkor az is kiderült, hogy az uniós országok 26 ezer milliárd eurót fordítottak Ukrajna megsegítésére. 

Ilyen az, amikor gazdasági értelemben mi fizetjük a háború árát 

– vázolta a helyzetet Dömötör Csaba.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a pénzintézet alapítása 25. évfordulójának alkalmából rendezett ünnepségen Frankfurtban 2023. május 24-én. (Forrás: MTI/EPA/Getty Images pool/Thomas Lohnes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.