Zelenszkij nem volt kíváncsi Ferenc pápa különmegbízottjának béketervére + videó

Elárulta, mivel befolyásolná Oroszországot.

Magyar nemzet
Forrás: Telegram2023. 06. 06. 16:58
ZELENSZKIJ, Volodimir; ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Kijev, 2023. június 6. Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetõjét fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal Fotó: -

Elárulta, mivel befolyásolná Oroszországot.

Találkoztam Matteo Zuppi bíborossal, Ferenc pápa különmegbízottjával – jelentette be Telegramon Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök arról tájékoztatott, hogy megbeszélték az ukrajnai helyzetet, illetve a humanitárius együttműködést is. 

„Csak a közös erőfeszítések, a diplomáciai elszigeteltség és az Oroszországra nehezedő nyomás befolyásolhatja az agresszort, és hozhat igazságos békét”– fogalmazott a bejegyzésben, amelyhez videót is mellékelt. Ezzel tehát a Szentszéket arra hívta fel, hogy járuljon hozzá az ukrán béketerv megvalósításához. 

Ukrajna üdvözli más államok és partnerek erőfeszítését, hogy megtalálják a béke útját, de mivel a háború a mi területünkön folyik, a béke elérésének algoritmusa csak ukrán lehet.

A Szentszék kedd este közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogyMatteo Zuppi bíboros „rövid, de intenzív” látogatásának, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a vallási vezetőkkel tartott megbeszéléseinek eredményeit, valamint „a folyamatban levő háború miatt az ukrán nép rettentő szenvedéseiről szerzett közvetlen tapasztalatait” Ferenc pápa figyelmébe ajánlja. – Mindenképpen hasznosak lesznek annak értékelésére, hogy milyen lépéseket kell tenni humanitárius szinten, valamint az igazságos és tartós béke keresése útján – idézte az MTI a szentszéki közleményt.

ZELENSZKIJ, Volodimir; ZUPPI, Matteo; FERENC pápa
Fotó: Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetõjét (b) fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án.
MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal

A hírügynökség korábbi jelentése szerint a vatikáni békemisszió vezetője Kijevben megbeszélést folytatott Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztossal is, erről Lubinec adott hírt a Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint beszéltek az oroszok által a háború folyamán elhurcolt ukrán gyerekek hazatérésének ügyéről, illetve az ukrán emberi jogi megbízott beszélt az oroszok által fogva tartott civilek, köztük több katolikus hívő esetéről is.

A Kathpress katolikus hírügynökség jelentése szerint ellátogatott a Kijev melletti Bucsába, ahol az ukrán hatóságok szerint az orosz csapatok tavaly áprilisban mintegy négyszáz civilt gyilkoltak meg. A bíboros felkereste azt a bucsai templomot, ahol az ukránok által háborús bűntettnek minősített gyilkosságokat dokumentálták.

A vatikáni különmegbízott missziójának célja, hogy csökkentse a háborúban álló felek közötti feszültséget, illetve felderítse az ukránok szerinti igazságos béke megkötéséhez szükséges feltételeket.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök május közepén látogatott el a Vatikánba, ahol magánkihallgatáson fogadta Ferenc pápa. A találkozót követően az ukrán elnök már akkor úgy nyilatkozott, hogy bár megtiszteltetés volt számára az őszentségével való találkozó, a háború azonban Ukrajnában zajlik, így a béketervnek is ukránnak kell lennie. Hozzáfűzte, érdekeltek abban, hogy a Vatikánt is bevonják a misszióba, majd arra kérte Róma püspökét, hogy ítélje el az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket. 

Bár a Vatikán és Ukrajna nézőpontja nem azonos, Ferenc pápa továbbra is a béke központi embere kíván lenni. 

Borítókép: Az ukrán elnöki hivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) Matteo Zuppi bíborost, Ferenc pápa ukrajnai békemissziójának vezetõjét fogadja Kijevben az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. június 6-án. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.