Közélet

Kilőtték az oroszok az ukránok egyik szemét: megsemmisült egy TRML–4D radar

Kamikazedrónnal csaptak le a mobil radarállomásra, amely az ukránok légvédelmét erősítette. Egyetlen ilyen radar több mint 16 millió euróba kerül.

Megsemmisítettek az orosz erők egy ukrajnai mobil radarállomást. A német Hensoldt cég által gyártott TRML–4D az egyik legmodernebb légi figyelő eszköz. Még májusban derült ki, hogy az ukránok hat ilyet kapnak, amivel a légvédelmüket erősíthetik, hiszen ezek a mobil eszközök 250 kilométerről is kiszűrhetik a támadóeszközöket, azaz bőven adnak elég időt arra, hogy a légvédelem reagálni tudjon. 

Hensoldt armaments group
16 January 2023, Baden-Wuerttemberg, Ulm: The TRML-4D short-range radar on a truck stands during a visit by Chancellor Scholz to the company's premises. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Marijan Murat / AFP

Úgy tűnik, hogy az ukránok sok mindenre gondoltak, csak arra nem, hogy az oroszok ezeket veszik célba. Egy Twitterre feltöltött videó szerint egy kamikazedrón találta telibe az egyik ilyen mobil radaregységet, amit nem jól rejtettek el egy erdős területen. Egyetlen ilyen több mint 16 millió euróba kerül, így anyagilag is érzékeny veszteség az eszköz megsemmisítése. 

Hogy pontosan mikor és hol történt az eset, azt nem tudni. A videón látható, hogy a kezelőszemélyzet tagjai menekülnek az érkező drón elől, hátrahagyva a nem túl gyors radarszerkezetet. 

Az oroszoknak pontos információi lehettek a radar hollétéről, mert a drón hatótávolsága 40 és 70 kilométer közötti, azaz nem túl messziről kellett indítaniuk a szerkezetet. 

Azt nem tudni, hogy a többi öt TRML–4D-t leszállították-e már Ukrajnának a németek és üzemelnek-e, de ez a sikeres támadás minden bizonnyal nem tesz jót a közös fegyverüzletnek. 

A TRML–4D radarokat 2018-ban mutatták be, és 2020-ban szállították le az első darabokat. Európában Németország mellett Hollandiának és Litvániának van néhány, de Malajzia és Thaiföld is vásárolt ilyet. 

 

Hensoldt TRML-4D radarállomás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek