Közélet

Az orosz-ukrán háború 626. napja - alakul az új Bahmut

Az elmúlt hónapban véres harcok dúltak az orosz–ukrán háborúban, Donyeck térségében. Avdijivka bekerítése még nem sikerült az orosz hadseregnek.

Az orosz erők ismét nagyobb katonai aktivitásba kezdtek a Donyecki területen fekvő Avdijivka közelében, ahol korábban súlyos veszteségeket szenvedtek – írta meg az ukrán hadsereg Tavrija csoportjának szóvivője, Olekszandr Sztupun nyilatkozata alapján a Kyiv Independent ukrán hírportál.

orosz-ukrán háború
Elkeseredett harc dúl Avdijivka térségében, ez lehet az új Bahmut
Fotó: Genya Savilov/AFP

A szóvivő ismertette, hogy az oroszok a gyalogság mellett jelentős mennyiségű páncélozott járművet is átirányítottak erre a területre. Az ukrán védelemnek az elmúlt napokban 35 orosz támadást kellett visszaverniük Avdijivkánál, és a környező kisebb településeknél. Ukrán források szerint a támadó műveletek nem jártak sikerrel, Sztupun arról számolt be, hogy a Tavria csoport ellenőrzése alatt álló területeken az orosz veszteségek aránya mintegy 30 százalékkal nőtt a korábbiakhoz képest.

18:50

Peking és Washington szót ért – de mi lesz Ukrajnával?

Kína és az Egyesült Államok közeledik egymáshoz, Joe Biden és Hszi Csinping személyesen is találkozik egymással. Kijev eközben attól tart, hogy kevesebb támogatást kap, elterelődik róla a figyelem.

 

17:12

Több ezer kamion várakozik az ukrán–lengyel határon, tárgyalóasztalhoz ülnének a felek

Korábban az ukrán gabona ügye okozott feszültséget Lengyelország és Ukrajna között, az elmúlt hetekben ezt felváltotta a fuvarozópiaci konfliktus. A lengyel fuvarozóknak ugyanis elegük lett az olcsó és szerintük a szabályokat nem mindig betartó ukrán konkurenciából, ezért a háború kitörése előtti piacvám visszaállítását követelő lengyel kamionosok hétfőn lezártak három fontos határátkelőhelyet, így napok óta rengeteg ukrán kamion várakozik arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére árujával.

A jelenlegi patthelyzet megoldása érdekében ukrán és lengyel tisztviselők hétfőre találkozót terveznek, ahol reményeik szerint közeledni fognak az álláspontok – írta meg a Bloomberg. Helyi beszámolók szerint már több mint húszezer kamion várakozik a lengyel–ukrán határon.

17:10

Hiába a szankciók, több európai országba is érkezik az orosz gáz

Az orosz gáz továbbra is az Európai Unió számos országába áramlik, beleértve azokat is, amelyek hivatalosan felhagytak vele − nyilatkozta Alekszej Miller, a Gazprom vezetője nemrég – írja az Izvesztyija orosz hírportál alapján a Magyar Nemzet.

A cégvezető nem tudott pontos számot mondani arról, hogy hány helyre megy orosz gáz, de állítása szerint több olyan országba is, amely az orosz–ukrán háború miatt korábban kijelentette, hogy nem vásárol és nem fogyaszt több orosz energiaforrást. Miller kiemelte, hogy jelenleg az Ausztriában található baumgarteni gázközpontba zajlanak a szállítások, ahonnan pedig európai uniós országokba szállítják tovább a gázt.

17:08

A hazai termelőket és az egészségünket is károsíthatja az ukrán gabona

Az orosz–ukrán háború kezdete óta témát szolgáltatnak az ukrán mezőgazdasági termények. A nagy mennyiségben beáramló olcsó gabona ellen több ország szót emelt már. A téma a nemzeti konzultációban is helyet kap majd.

Az immár 625 napja tartó orosz–ukrán háború kitörése óta szinte folyamatosan témát szolgáltat az ukrán gabona sorsa. Ukrajna a világ egyik legjelentősebb exportőrének számít. Békeidőben a mezőgazdasági termékeket vasúton és hajón is könnyen lehetett szállítani a célországokba. Tavaly február óta azonban a Fekete-tenger és annak partvidéke fontos hadszíntér lett, a tengeri kereskedelem érthetően visszaesett. Bár sokáig érvényben volt egy megállapodás a felek között, amely szerint az ukrán gabona biztonságosan elhagyhatja a fekete-tengeri kikötőket, ezt a gabonaalkut azonban hosszas huzavona után végül nem sikerült megújítani, július 17-én lejárt, és Moszkva többé semmilyen garanciát nem ad arra, hogy nem támad meg teherhajókat, vagy éppen át is engedi őket.

Bahmut Avdijivka Olekszandr Sztupun orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek