Bizonyos fegyverrendszereket nem szállítanak Ukrajnának a NATO-tagállamok

Mindennek hátterében az állhat, hogy a lehető legkisebbre kívánják szorítani az Oroszországgal való konfrontáció lehetőségét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 25. 21:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-tagállamok informális megállapodásra jutottak arról, hogy nem fognak bizonyos fegyverrendszereket szállítani Ukrajnának − erősítették meg szerdán az észak-atlanti szövetség illetékesei.

A DPA német hírügynökségnek nyilatkozó források szerint mindennek hátterében az áll, hogy a lehető legkisebbre akarják szorítani a NATO és Oroszország lehetséges konfrontációjának kockázatát.

A NATO tagállamai eddig tartották magukat ehhez az informális egyezséghez attól tartva, hogy Oroszország hadba lépésként értékelhetné nyugati harckocsik és harci repülők szállítását Ukrajnának és katonai megtorló intézkedéseket tenne. Az illetékesek szerint ezért tartózkodott Lengyelország márciusban attól, hogy átadja MiG–29-es harci repülőit Ukrajnának. Tod Daniel Wolters tábornok, az amerikai hadsereg európai főparancsnoka, aki egyben a NATO legfőbb európai katonai főparancsnoka (SACEUR) is, akkor hírszerzési elemzésekre hivatkozva arról beszélt, 

hogy az MiG–29-esek átadása Ukrajnának eszkalációs lépésként félreérthették volna, ami Oroszország és a NATO konfrontációjához vezethetett volna... nagyon kockázatos helyzetet teremtve ezzel.

A NATO szóvivője nem kommentálta az állítólagos megállapodással kapcsolatos megkereséseket, mindössze annyit mondott, hogy a fegyverszállítások az egyes tagállamokra tartoznak. Több közép- és kelet-európai ország a szovjet korszakból származó fegyverkészletekkel látta el Ukrajnát.

Az ügy egyébként azt követően került elő, hogy Siemtje Möller német védelmi államtitkár vasárnap a ZDF közszolgálati televízió műsorában arról beszélt, hogy a NATO-ban megállapodás született arról, hogy 

Ukrajnának nem fognak nyugati gyalogsági járműveket és harckocsikat szállítani.

Mindemellett Németországban a koalíciós pártok hetekig tartó viták után, április végén határozták el, hogy nehézfegyverekkel is támogatják az orosz támadó erők ellen küzdő ukrán hadsereget. A tervek szerint a PzH 2000-es önjáró lövegek mellett 50 Gepard típusú légvédelmi páncélos járművet is küldenek Ukrajnába.

Borítókép: Panzerhaubitze 2000 önjáró löveg (Fotó: Bundeswehr/Marco Dorow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.