Nemzetközi gazdaság

Ukrajna követeli, hogy foglalják le az orosz lobogó alatt közlekedő gabonaszállító hajót

Jelenleg a török partoknál van az az orosz lobogó alatt közlekedő gabonaszállító hajó, ami az oroszok által megszállt Bergyanszk kikötőből tartott a törökországi Karasu kikötő felé.

Az oroszok által megszállt Bergyanszk kikötőből hajózott ki aza gabonaszállító, aminek a lefoglalását kéri Ukrajna - írta meg a BBC. A hajó a törökországi Karasu kikötőbe tart, jelenleg a török partoknál van. Nem világos, hogy honnan származik a hajó rakománya, de az ukránok szerint a Moszkva által ellopott ukrán gabonát vitték ki az országból.

Bergyanszk kikötő Ukrajna déli, Zaporizzsja régiójában található az Azovi-tengeren. A hajó indulásának hírét a Telegram közösségimédia platformon jelentette be Jevhen Balickij, akit Oroszország a nemrég megszállt zaporizzsjai területek kormányzójává neveztek ki. Balickij elmondta, hogy

7 ezer tonna gabonát küldtek a hajóval a Moszkva számára baráti országokba.

Hozzátette, hogy az orosz fekete-tengeri flotta hajói biztosítják a teherhajó útját a török kikötőig. Az útvonalát megtisztították a tengeri aknáktól. A kinevezett kormányzó később szerkesztette a bejegyzését, kivette a hajó rakományára és céljára vonatkozó hivatkozásokat.

A hajó indulásáról egy videófelvételt is megosztottak több Kreml-barát Telegram csatornán. A felvételen az látszik, ahogy egy orosz haditengerészeti hajóval együtt látható a Zhibek Zholy nevű teherhajó. A kikötőt a videón szereplő riporter Bergyanszként azonosította. A BBC meg tudta erősíteni, hogy a kikerült felvétel valóban Bergyanszkban készült. A videó a feltételezések szerint június 28-án készülhetett és szakértők megerősítették, hogy ugyan arról a hajóról van szó, mint ami most a török partoknál várakozik.

Fotó: AFP

A BBC vissza tudta követni a hajó korábbi útvonalát. Június 22-én utazott Törökországból Ukrajna felé. Rakományát az oroszországi Novorosszijszk kikötőben adta le. Amikor megközelítette az ukrán partokat a nyomkövetőjele eltűnt, ami arra utalhat, hogy kikapcsolhatták. A jelet legközelebb 29-én lehetett fogni, ekkor az ukrán partoktól dél felé tartott.

A nyomkövető azt is jelzi , hogy a hajó milyen mélységben fekszik a vízen, az adatok pedig arra utalnak, hogy rakománya van.

Michelle Bockmann, a Lloyd's List Intelligence piaci szerkesztője szerint a Zhibek Zholy viselkedése gyanús. Hozzátette, hogy sok hajó kapcsolja ki a nyomkövetőjét az Azovi-tengeren, de mindig visszakapcsolják miután beérnek a kikötőbe.

Az nem világos egyelőre, hogy a hajó a Karasu kikötőben kíván-e kirakodni, vagy folytatni fogja az útját dél felé a Boszporusz-szoroson keresztül.

A Zhibek Zholy egy kazah székhelyű céghez tartozik. A Reuters megkeresésére a vállalkozás elmondta, hogy a hajót egy orosz cég bérelte fel. Hozzátette, hogy konzultálnak az érintett felekkel és betart minden szankciót és korlátozást.

 

Törökország gabona Ukrajna Oroszország kikötő hajó
Kapcsolódó cikkek