Közélet

Wagner-csoport: „Elfoglaltuk!" – Ukrajna: „Visszavertük!”

Továbbra is brutális harcok dúlnak Ukrajna keleti és északkeleti részén, miközben a nyilatkozatokkal is próbálnak nyomást gyakorolni egymásra a felek.

Az ukrán hadsereg szerint erői visszaverték az oroszok támadását a donyecki régió keleti részén fekvő Blahodatne falujában és 13 másik településén, a Wagner-csoport viszont azt állítja, átvette az irányítást. 

Military activity of the Ukrainian army in the Donetsk region
orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Igaz, a csoport szavahihetősége azért megkérdőjelezhető, nem mellesleg az Egyesült Államok nemzetközi bűnszervezetnek minősítette a katonai magáncéget. A Reuters egyik állítást sem tudta hitelt érdemlően megerősíteni.

Egy nappal korábban az oroszok szerint Ukrajna szándékos rakétacsapást mért egy Luhanszk megyei kórházra Novoajdar városban, a támadásban tizennégy ember meghalt és huszonnégyen megsebesültek.

Ukrajna keleti és északkeleti részén továbbra is brutális harcok dúlnak, a háború dinamikáját némileg megváltoztatta, hogy a napokban az ukránok több mint 300 harckocsira kaptak ígéretet európai szövetségeseiktől és az Egyesült Államoktól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök heves csatákról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

 

orosz-ukrán háború Donyeck Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek