Harmincnégy év után búcsúzik az ikonikus műsorvezető

Farkas Erika, A hely című műsor ikonikus hangja harmincnégy év aktív rádiózás után elköszön a Kossuth rádió hallgatóitól. A csatorna kiemelt szerkesztő-műsorvezetője csaknem 34 ezer embert szólaltatott meg, most azonban átadja a terepet a fiataloknak.

Magyar Nemzet
2023. 02. 01. 15:10
FARKAS Erika
Budapest, 2022. május 30. Farkas Erika mûsorvezetõ, a Hely címû rádiómûsor szerkesztõ-mûsorvezetõje az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán, a Kossuth Rádió stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt Fotó: Zih Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbúcsúzott hallgatóitól Farkas Erika, A hely című műsor 3527. adásában, lezárva ezzel 34 év aktív rádiós pályafutását. 

Kétezer helyszín, beszélgetés tizen­nyolcezer emberrel: ez mind a legendás A hely című riportműsor hagyatéka Farkas Erikán keresztül, aki szerint az adás a társadalom lenyomata.

Nagyon sokan felismerik ikonikus hangjáról – legyen szó taxisofőrökről vagy jógaoktatókról –, beszélgetései ezért gyakran indulnak „Hallottam a műsorát” kezdetű mondattal. 

Pályája Debrecenből indult, ahol kezdetben időjárás-előrejelzést írt a helyi rádiónak, később pedig a szakma minden fortélyát elsajátította. Kilenc év elteltével a Krónikához került, ahol politikai vitaműsorokat vezetett: erről azt gondolta, a szakma csúcsa. Sokkal imponálóbb volt azonban számára A hely című műsor, ahol szerkesztő-műsorvezetőként kezdett dolgozni: itt a megannyi váratlan szituációban végre próbára tehette a talpraesettségét. 

Kollégái a legendás zöld mikrofonnal búcsúztatták Farkas Erikát  Fotó: Teknős Miklós

A műsor nagyon gyorsan szárnyalni kezdett, Farkas Erika pedig kimondhatatlanul élvezte a vidéki munkákat, ahol minden egyes alkalommal tucatnyi ember várta izgatottan, hogy a rádióban szerepelhessen. 

A Magyar Nemzet pár nappal korábban átfogó interjút készített az ikonikus rádióssal, ezt alább szemlézzük. 

A legendás zöld mikrofonnal – amellyel egyébként a kollégái búcsúztatták – rengeteg riportalanyt szólaltatott meg, mindezt úgy, hogy érezzék, fontos, amit csinálnak. Elmondása szerint mindvégig egy fantasztikus, tíz-tizenkét tagú szerkesztőséggel dolgozott együtt. Úgy tartja, A hely megmutatta számára, mennyi nagyszerű elme él vidéken, sok-sok találmánnyal és ötlettel. Ráadásul, mint mondja, életben tart egy nagy múltú műfajt: a helyszíni riportot, a kapcsolattartást az emberekkel, miközben napjainkban érzékelhetően meggyengültek a személyes kötelékek. Farkas Erika vallja, a műsorban egész Magyarország ott van 14 évre visszamenőleg, hiszen a vak gyerekek óvodájától a luxuskastélyig mindent bemutatott, ami helyként értelmezhető. 

A szerkesztő-műsorvezető úgy látja, a helyben sütött kenyérnek, a helyi gesztusoknak sokkal nagyobb az értékük, mint a fake news világában fellelhető híreknek. Mint mondja, vidéken, egy önfenntartó gazdaságban vagy hímző asszonyok körében találkozhat az ember az igazi életörömmel. 

Borítókép: Farkas Erika műsorvezető, A hely című rádióműsor szerkesztő-műsorvezetője az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisán, a Kossuth rádió stúdiójában.  (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.