Közélet

Hivatalosan tizenkét magyar áldozata van a háborúnak, de akár sokkal több lehet

A fronton elesett kárpátaljai katonákat hősi halottként tartják számon.

Az ukrajnai magyarok sokáig bíztak abban, hogy a háború nem éri el Kárpátalját, de sajnos tévedtek – számolt be a TV2 helyszíni riportjában.

Donyecki terület, 2023. január 31.Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én.MTI/AP/Alekszej Alekszandrov Donyecki terület, 2023. január 31.
Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én.
MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Fotó: Alekszej Alekszandrov / MTI

A hivatalos adatok szerint már tizenkét magyar áldozata lehet az orosz–ukrán háborúnak, a valós számadatok azonban nem ismertek. 

A TV2 részt vehetett az egyik magyar áldozat temetésén, amelyre három hónappal a halála után került csak sor. A tévécsatorna interjút készített az elhunyt lánytestvérével, aki a temetés után visszatér a frontra harcolni. 

Egyelőre befagyott az oroszok előrenyomulása, de a fontosabb erőműveket szünet nélkül bombázzák. Felröppentek olyan híresztelések is, hogy vasúti vagonban tárolják a fronton elesett katonák holttestét, ez azonban nem megerősített információ. A kárpátaljai lakosok szerint Bátyúban van ilyen település.

A kárpátaljaiak azt is elmondták, hogy a tanárok pszichológiai segítséget is nyújtanak azoknak a gyerekeknek, akik a fronton vesztették el hozzátartozójukat. 

Bár az elhunytak számát illető pontos adatok hadititoknak minősülnek, a kijevi elnöki palota szerint napi 100-200 fős az ukrán veszteség. 

Valójában azonban akár tízszer többen is életüket veszthették

annál, ami az eddig közölt hivatalos adatokban szerepel.

Volodimir Zelenszkij szerint le kell cserélni a fronton egy éve szolgáló fáradt katonákat, és ennek az igyekezetnek a hatása erősen érzékelhető: elkezdődött a kényszerbesorozás, az utcáról szinte bárkit berángathatnak a seregbe.

 

Kárpátalja ukrajnai háború áldozatok magyar áldozat
Kapcsolódó cikkek