2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Több mint háromezer migráns érkezett Lampedusára

Több mint háromezer migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére az utóbbi napokban - ismertette vasárnap az ANSA olasz hírügynökség.

  • Több mint háromezer migráns érkezett Lampedusára

Vasárnap a kora reggeli órákban 43, szombaton 1387, pénteken pedig 1778 menedékkérőt regisztráltak. A migránsok legkevesebb nyolcvan bárka fedélzetén érték el az olasz szigetet; a hatóságok mindemellett a nap folyamán további érkezőket várnak.

Az illegális bevándorlók túlnyomó része Tunézia partjairól indult.

Vasárnap reggel a lampedusai menekültügyi központban 2494 menedékkérőt tartottak nyilván, bár a létesítmény hivatalosan kevesebb mint 400 férőhellyel rendelkezik.

Mindeközben az olasz hatóságok ideiglenesen lefoglalták Lampedusa kikötőjében a Louise Michel nevű NGO-hajót, amely szombaton mintegy 180 migránssal a fedélzetén kötött ki a szigeten. A hajó legénységét azzal vádolják, hogy megsértett egy új törvényt, amelynek értelmében az NGO-k hajóinak egy mentést követően haladéktalanul el kell indulniuk egy kikötő felé, ahelyett, hogy további bárkákra várakozzanak. A Louise Michel ennek ellenére négy műveletet hajtott végre menedékkérők felvételére.

Az ANSA beszámolt arról is, hogy Málta partjai előtt szombaton két bárka hajótörést szenvedett, és a szerencsétlenségben legalább nyolcan életüket vesztették.

Filippo Minnino, Lampedusa polgármestere időközben egy közös uniós missziót követelt a Földközi-tengeren. "Európának és Olaszországnak is tudatosítania kell, hogy vészhelyzet uralkodik a Földközi-tengeren. Továbbra is nők, gyerekek és férfiak halnak meg" - hangsúlyozta.

Tunézia partjai előtt két, afrikai illegális bevándorlókat szállító csónak szenvedett balesetet, a tragédia legkevesebb 29 ember életét követelte.

Az olasz kormány a héten arra figyelmeztetett, hogy robbanásszerűen emelkedhet a Tunéziából Európa felé útnak induló illegális bevándorlók száma.

Borítókép: Ximena Borrazas - Getty Images

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!