Lehet, hogy Suhajda Szilárd megbetegedett az alaptáborban

Rémséges dolgokat krákogok fel, könnybelábadt szemekkel küszködök – fogalmazott blogbejegyzésében a hegymászó.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2023. 06. 05. 15:04
Suhajda Szilárd
Fotó: Facebook

Rémséges dolgokat krákogok fel, könnybelábadt szemekkel küszködök – fogalmazott blogbejegyzésében a hegymászó.

Suhajda Szilárd betegséggel küzdhetett, mielőtt elindult volna az alaptáborból, legalábbis erről számolt be a profi hegymászó az egyik blogbejegyzésében. Az alaptáborban, 5400 méteres magasságban töltik napjaikat a hegymászók, amíg szerveztük alkalmazkodik az új körülményekhez.

„No de, mint mindenki az alaptáborban: köhögök. Nagyon. Fáj a torkom. Rémséges dolgokat krákogok fel, könnybelábadt szemekkel küszködök. Kiver a víz. Éjszaka is erre ébredek. Minden lehetséges praktikát bevetek! És nem hiába: panaszkodhatnék, de napról napra jobb! Az elmondások szerint viszont nem csak a szokásos Khumbu-köhögésről van szó, hanem valami nyavalya is tombol idelent: sokan a betegségre hivatkozva adták fel expedíciójukat. Egyesek Covidot emlegetnek. Én inkább hörpintek egy újabb nagy kortyot a mézes teából! Igyekszem fókuszált maradni” – írta közösségi oldalán május 20-án a hegymászó. 

Egy későbbi bejegyzésben, május 24-én délelőtt azonban arról tájékoztattak, hogy Szilárd jelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Akkor azt mondta, fizikailag és mentálisan is jól van, továbbra is úton a Mount Everest 8848 méteres csúcs felé.

„Elmondása szerint továbbra is úgy érzi magát, hogy képes felérni a csúcsra és onnan biztonságosan visszaereszkedni a négyes táborba” – írták a bejegyzésben. 

Ez volt Suhajda Szilárd legutolsó bejelentkezése. Május 25-én nem sokkal éjfél után már arról írtak Suhajda Szilárd közösségi oldalán, hogy a hegymászó műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19.30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és más módon sem jelentkezett. 

Még aznap este arról számoltak be, hogy tudják, hol van a hegymászó, hajnalban indul érte a keresőcsapat. 

Suhajda Szilárd holttestét végül nem találták meg. Az expedícióra március 23-án indult el és azt tűzte ki célul, hogy pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül eléri bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban még nem sikerült.

A profi hegymászó 2019-ben első magyarként állt bolygónk második legmagasabb pontján, a 8611 méteres K2 csúcsán. Ezzel az eredménnyel, magyar hegymászóként, ő járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson oxigénpalack nélkül. 2022 tavaszán szintén önálló mászóként érte el Földünk negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce csúcsát, amely 8516 méter magas. A Mount Everest csúcsáig azonban feltehetően már nem jutott el. 

 

Borítókép: Suhajda Szilárd (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.