Tetőzhetett az Egyesült Államokban az így a monetáris szigorítás is lassíthat, és bár nem kizárt, hogy ideiglenesen recesszióba fordul a gazdaság, korai lenne kihátrálni a dolláralapú eszközökből – véli Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője. 

tőzsde Stock market bear market. medve medvepiac Downward trend esés zuhanás diagramok charts on the befektetés investment platform. Double exposure of the bear and candles on the chart.
Fotó: Shutterstock

 

A szakértő szerint az euró-dollár árfolyamkeresztben eljöhetett a fordulat, azaz magához térhet az euró, ennek ellenére a tőkemozgások tekintetében továbbra is erős marad a tengerentúli piac.

A hazai infláció csúcsát 20 százalék közelébe várja a szakértő, a fordulat 2023 elején következhet be, amikor a bázishatás és a megnyugvó energiapiaci árak is segíthetnek.

A tőkepiacokon több olyan jel is beazonosítható, amelyek szerint nem pusztán egy medvepiaci raliról beszélhetünk, hiszen jól látszik, hogy a befektetők elkezdték tudatosan építeni az új portfólióikat.

Egy képzeletbeli portfólióban a legnagyobb súllyal továbbra is a magyar állampapírok szerepelnek, 20-30 százalékos arányban amerikai részvények kerülnének bele, egy-két spekulatív papírt is ideértve, de a preferencialistára elsősorban a nagy, megbízható cégek, kerülnének. A hazai papírok közül elsősorban az OTP-ben lát érdemi felértékelődési potenciált a szakértő.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast