Nemzetközi gazdaság

Az oroszok helyre tudják állítani a felrobbantott Északi Áramlat vezetékeket

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes biztos benne, hogy megtalálják az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek helyreállításának módját.

Technikailag lehetséges az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek megrongált tengeri infrastruktúrájának a helyreállítása – jelentette ki a TASZSZ orosz hírügynökség szerint Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap.

Deputy Prime Minister of Russia Alexander Novak
Fotó: Sefa Karacan / AFP

Mint ismert, a múlt héten összesen négy szivárgást fedeztek fel a két gázvezetéken a Balti-tenger alatt Dánia és Svédország közelében.

Soha sem fordult még elő ilyen incidens. Természetesen vannak technikai lehetőségek az infrastruktúra helyreállítására, ehhez időre és pénzre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megfelelő lehetőségeket

– mondta Novak.

A Nord Stream AG közben arról tájékoztatta a dán hírügynökséget, hogy stabil nyomást értek el a korábban az orosz gáz Európába irányuló legfontosabb szállítási útvonalának számító Északi Áramlat 1-ben, ami azt jelzi, hogy a gáz kiáramlása megszűnt.

Szombaton a Nord Stream AG már azt is közölte, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékből sem áramlik ki gáz.

Az tagállamai szerint a károkat szabotázs okozta, ám eddig nem nevezték meg a lehetséges elkövetőket. Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei a felelősek, amit a Fehér Ház visszautasított.

Novak a TASZSZ szerint rámutatott, hogy az Egyesült Államok, Ukrajna és Lengyelország ellenezte az Északi Áramlat vezetékeket. Hozzátette, hogy az ellenzők érdekeltek a csővezetékek kiiktatásában.

Az Északi Áramlat 1 vezetéket korábban már leállították, most azonban már újraindítani sem lehet egykönnyen. Az Északi Áramlat 2 vezeték pedig még sem kezdte működését 2021-es elkészülése óta.

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

Több száz kilónyi TNT-nek megfelelő tenger alatti robbanások idézték elő az Északi Áramlat-1 és az Északi-Áramlat-2 gázvezetékek balti-tengeri szakaszán bekövetkezett négy szivárgást – áll a Svédország és Dánia által az ENSZ-nek pénteken benyújtott hivatalos jelentésben.

 

Északi Áramlat Oroszország Alekszandr Novak Nord Stream AG földgáz gázvezeték oroszok
Kapcsolódó cikkek