Alighogy megírtuk, hogy a forint szépen viseli a meglepő német inflációs adatokat, és visszatért az erősödéshez, a piacon hirtelen 406 környékéről egészen 409-ig taszították az euróval szembeni árfolyamot.

forint
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A mozgás mindenképpen furcsa. Lehet a magyar késlekedése miatti idegesség számlájára írni, ezügyben azonban az árfolyam már szépen vett egy akadályt a nap folyamán. Lejjebb taszították, mégpedig 408 környékéről, miután Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megerősítette: az Európai Bizottság a magyar pénzek kifizetésének felfüggesztését javasolhatja.

Navracsics az EU-pénzekről: odaítél, de befagyaszt Brüsszel

Megerősítette az EU-pénzekről folyó tárgyalásokról felelős miniszter is: a magyar kilábalási programot várhatóan elfogadja az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, de Brüsszel azt javasolhatja: függesszék fel az EU-költségvetésből járó pénzek jelentős részének kifizetését.

Innen azonban az árfolyam gyorsan visszaszánkázott a korábbinál is erősebb szintekre, 406 köré, ami életben tartotta a reményt, hogy a héten a forint ismét próbálkozhat a kitöréssel az erősödés irányába.

Jól tartotta magát a forint azután is, hogy Németország az mérséklődését mutató adatokat tett közzé. Ez nem volt meglepetés, hiszen az euró is jól viselte a meglepetést.

Jóval az adatok közlése után azonban a forint hirtelen megroggyant, és röviddel 4 óra előtt már a 410-espszichológiai szintet közelítgette.