Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát: így érhet véget szerinte az orosz-ukrán háború

2023. január 30. 14:35

Kérdésünkre „válaszolva” a ChatGPT felidézte a háború okait, körüljárta a putyini Oroszország végét, valamint azt is, hogy Ukrajna túléli-e a háborút. „Interjú.”

2023. január 30. 14:35
null

Megkérdeztük a – per pillanat – leghasználtabb szöveggeneráló mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t, hogy mit gondol az ukrajnai háborúról, mikor lesz szerinte vége, hogyan ér véget a putyini Oroszország, valamint, hogy Ukrajna túlélheti-e a háborút.

A ChatGPT az OpenAI által kifejlesztett nyelvi modell, amely forradalmasította a Neuro-linguistic programming területét. Óriási sikereket ért el különböző természetes nyelvi feldolgozási feladatokban, például szöveggenerálásban, kérdésválaszolásban és társalgásban. Az emberhez hasonló válaszok generálására való képessége népszerűvé tette a kutatók, fejlesztők és vállalkozások körében. A ChatGPT sikere számos iparágban megnyitotta az utat a fejlett mesterséges intelligencia-alkalmazások és az ember és az AI közötti jobb interakciók előtt.

A mesterséges intelligencia (MI) jelen cikkünkben olvasható válaszait nem korrigáltuk a magyar nyelv nyelvhelyességi szabályai szerint, hogy olvasónk hitelesebb képet kaphasson az ChatGPT nyelvi képességeiről!

 

Mit gondolsz az ukrajnai háborúról?

Az ukrajnai háború az Ukrajna és az Oroszország közötti politikai feszültségeknek köszönhetően robbant ki 2014-ben, amelynek eredményeképpen több százezer ember vesztette életét és több millió embernek kellett elhagynia otthonát. Az ENSZ jelentései szerint a háborúban több mint 13 000 ember halt meg, és több mint 1,5 millió ember került menekültstátuszba. A háború folyamatban van, és az érintettek életét még mindig nagymértékben befolyásolja.

Mikor lesz vége a háborúnak?

A háború végét illetően jelenleg nincsenek megerősített információk. Az Ukrajna és az Oroszország közötti megállapodások és tárgyalások több alkalommal megpróbálták megoldani a konfliktust, de egyik sem hozta meg a várt eredményt. Az ENSZ, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek folyamatosan a béke fenntartására és a fegyveres konfliktus megoldására törekszenek.

Az ukrajnai háború végének időpontját illetően jelenleg nincs határozott dátum.

Jó ötlet tankokat, helikoptereket küldeni Ukrajnának?

A katonai eszközök, mint például a tankok és helikopterek küldése az érintett országok konfliktusában általában kérdéses, mert ez tovább fokozza a fegyveres feszültséget és növeli a vérontás veszélyét.

Az ilyen lépések a béke helyett inkább a háború további elősegítését eredményezhetik.

Az ilyen fegyveres konfliktusokban a nemzetközi közösségnek diplomatikus és politikai eszközöket kell alkalmazni a béke fenntartására és a konfliktus megoldására.

Hogyan ér véget a putyini Oroszország?

Oroszország politikai jövőjét illetően jelenleg nincs megerősített információ. A politikai rendszerek jövője számos tényezőtől függ, beleértve a belső politikai folyamatokat, a gazdasági helyzetet, a nemzetközi kapcsolatokat és a társadalmi hangulatot. Jelenleg Putyin vezeti Oroszországot, de a politikai rendszer a jövőben is változhat. A politikai fejlődést és a rendszer jövőjét illetően jelenleg nincsenek határozott előrejelzések.

Ukrajna túlélheti a háborút?

Ukrajna túlélése a háborútól függ a számos tényezőtől, beleértve a belső politikai folyamatokat, a gazdasági helyzetet, a nemzetközi támogatást és a társadalmi összefogást. Ukrajna az elmúlt években szenvedett jelentős gazdasági és politikai nehézségeket a háború miatt, de az ország erős civil társadalommal rendelkezik és kiterjedt nemzetközi támogatást kap. Az Ukrajna túlélése folyamatban van és a jövőbeli fejlődés a számos tényezőtől függ.

*** 

Jelen cikkünk az Elkezdődött jövő című tematikus, a mesterséges intelligenciával foglalkozó cikksorozatunk része. A sorozat további cikkeit ide kattintva olvashatják.

Nyitókép: EyePress News / EyePress via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cyklon
2023. február 17. 23:01
A mesterséges intelligencia ebben az esetben annyira jól működik, mint azé az emberé, kinek tökeit a koponyájába, az agyát pedig a herezacskójába ültetik. Ez volt az az ember aki megkérdezte a robotot.
Csillagrombolo
2023. február 17. 20:33
https://drive.google.com/file/d/1KOgsB14oJDyEswIAHgiHPpD95JWETUTi/view?usp=drivesdk
Akitlosz
2023. január 31. 16:05
Jól jellemzi a Mandinert, hogy már okosabbnak tartja a mesterséges intelligenciát saját magánál. És a szakértőinél.
Vasalo
2023. január 31. 10:02
S nem szégyeli magát a mandi, hogy a mesterséges intelligencia szolgálatait veszi igénybe ( és még igy is propagálja), ami rendszeresen megszegi ugy a szerzöi jogokat, mint a tisztességet is? A mesterséges intelligencia ugyanis nem más mint egy hatalmas adatgyüjtö rendszer, ami a témához összegyüjt minél több infot és abbol levon bizonyos következtetéseket. Ki adott ennek a rendszernek ilyen jogokat? Egy német egyetemen kiprobálták, hogy még egy diplomamunkát is percek alaltt megir, anélkül, hogy egyetlen forrásanyagot is megjelölne. Kiváncsi leszek ki lesz az elsö orvos vagy politikus, akinek a munkáit egy ilyen rendszer irja, és ki fogja majd azt eldönteni, hogy mi hiteles meg mi nem. Kétlem, hogy erre akár egy válogatott nobeldijas társaság is képes lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik