Nem viselheti Horn Gyula nevét a XIII. kerületi sétány

Sára Botond fővárosi főispán harmincnapos határidővel írta elő, hogy a Fővárosi Közgyűlés átnevezze a közterületet.

Magyar Nemzet
2023. 03. 23. 10:35
null
20220610 Budapest Horn Gyula szobor Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosítani kell a Horn Gyula sétány nevét – jelentette be Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa a közösségi oldalán, ahol közzétette az erről szóló kormányhivatali határozatot.

Sára Botond, Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője március 21-i határozatában a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvényre hivatkozik. A 14. paragrafus második bekezdése szerint 

közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, 

sem olyan kifejezés vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A főispán határozata értelmében a Fővárosi Közgyűlésnek harminc nap áll a rendelkezésére, hogy átnevezze a Horn Gyula sétányt.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülésén jelezte, hogy felülvizsgálatot tart szükségesnek azzal a nyári fővárosi határozattal szemben, amely lehetővé tette, hogy Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről nevezzenek el egy XIII. kerületi sétányt. 

A Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy a közgyűlés annak ellenére hozta meg döntését, hogy törvény mondja ki: nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki önkényuralmi rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Korábban a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalást tett közzé arról, hogy Horn Gyula részt vett, sőt vezető szerepe volt a huszadik századi önkényuralmi rendszer kiépítésében és fenntartásában.

Borítókép: Horn Gyula szobra a XIII. kerületben (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.