Elcserélték a fertőtlenítőt a műtéten, meghalt a beteg

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt vádat emelt két műtőssegéd ellen a Szigetvári Járási Ügyészség. Egy szakorvos ellen pedig szándékos veszélyeztetés a vád, amiért egy műtéten fertőtlenítő szert alkalmaztak sóoldat helyett, és a beteg meghalt – tájékoztatta az MTI-t a Baranya Vármegyei Főügyészség.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Ügyészség2023. 03. 23. 13:24
Organ donation
Kidney removal by laparoscopy from a living related donor, Bordeaux hospital, France. Bordeaux, France (Photo by BURGER / Phanie / Phanie via AFP) Fotó: Phanie via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laporoszkópiás operációra a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felülcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból. A szert a műtéthez szükséges eszközök közé, az előtérben álló asztalra tették, majd megfeledkeztek róla.

Másnap az operáción fiziológiás sóoldatra volt szüksége a vádlott szakorvosnak és a két műtőssegédnek, akik tévedésből a műtőasztalon lévő, fertőtlenítőt tartalmazó üveget használták. A műtét után jöttek rá a tévedésre, amikor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy felcserélték a két szert. Jelezték a műtétet végző szakorvosnak, aki nem tájékoztatta erről az osztályvezető főorvost, és reoperációt sem kezdeményezett.

A kezelt beteg másnapra rosszul lett, meg kellett műteni, de a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi operációnál tévedés történt.

A két műtőssegéd esetében a foglalkozási szabályok megszegése a sértett halálához vezetett, míg a szakorvos szándékos foglalkozási szabályszegése a sértett életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki, amivel a túlélési esélyeit jelentősen rontotta – közölte az ügyészség. Hozzátették: az orvosi szabályszegés és a sértett halála közötti okozati összefüggés azonban nem igazolható.

A Szigetvári Járási Ügyészség a szakorvost foglakozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettével, a két műtőssegédet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

Borítókép: illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.