Közélet

Az ukránok átcsaptak a fronton és lebombázták Melitopolt, Kijev offenzívát készíthet elő

Ukrán rakéták csapódtak be mélyen a front mögött, az orosz kézen lévő Melitopol városban. A támadásban felrobbant egy vasúti raktár, és a település áramellátása megszűnt. Melitopol az orosz sereg déli vasúti csomópontjaként üzemel, illetve fontos összekötő kapocs Moszkva és a Krím félsziget között. Nyugati és orosz tisztviselők is arra számítanak, hogy Kijev jelentős tavaszi offenzívát indíthat a következő hetekben.

Az ukrán csapatoknak szerdán sikerült csapást mérniük egy vasúti raktárra az oroszok által megszállt Melitopolban, illetve az áramellátást is megszakították a városban. Az akció azért is érdekes, mivel Melitopol a frontvonal mögött van. Eközben Kijevben egyre többször hallani egy nagyszabású ukrán ellentámadásról.

Melitopol, 2022. október 25.Felrobbant jármű ég a ZaTV épülete mellett a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban fekvő Melitopolban 2022. október 25-én. A detonációban öten megsérültek
Fotó: MTI / EPA

A Reuters arról írt, hogy az ukrán vezetés kihasználná, hogy az orosz csapatok meggyengültek a téli offenzíva alatt. Az interneten több kép és egy videó is terjed, amin a kommentek szerint robbanások látszanak Melitopolban. A Reuters kiemelte, hogy a felvételek hitelességét nem lehet ellenőrizni.

Melitopol a központja Zaporizzsja régió oroszok által ellenőrzött részének. A város elleni támadást a TASZSZ orosz állami hírügynökség is megerősítette. Azt írták, hogy az információik szerint Melitopolt HIMARS-rakétarendszerekkel lőtték az ukránok. Több találat is érte a polgári infrastruktúrát, illetve a TASZSZ azt is megírta, hogy a vasúti raktár megsemmisült, valamit megszűnt a város és a környező falvak áramellátása.

A háború előtt Melitopol lakossága nagyjából 150 ezer fő volt. Jelenleg az orosz hadsereg déli vasúti csomópontjaként üzemel. A város fontos szerepet tölt be Oroszország és a Krím félsziget közötti összeköttetésben.

A Reuters arról írt, hogy kétséges, hogy az ukránok valóban a HIMARS-rendszereket használhatták a támadáshoz, mivel a város az amerikai fegyverek hatókörén kívül van.

Az attak megnehezíti Moszkva front mögötti logisztikáját, ami kifejezetten nagy csapás számukra, miközben a várható ukrán ellentámadásra készülnek.

Miközben az ukránok rakétákkal lőtték Melitopolt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője, Rafael Grossi látogatást tett a régióban található zaporizzsjai atomerőműben. Grossi ismét felszólította a feleket, hogy alakítsanak ki egy biztonságos zónát a létesítmény körül, hogy elkerülhető legyen a nukleáris katasztrófa.

Egyre jobban titkolja az orosz kormány, hogy mire költi a pénzt

Oroszország titkosította a költségvetési kiadások egyharmadát, de azt tudni lehet, hogy már csak szociális célokra fordítanak többet a katonai kiadásoknál.

Ukrajna utoljára 5 hónappal ezelőtt vezetett offenzívát az inváziós erők ellen, azóta főként a védekezésre koncentrál. A szakértők szerint a téli fagy miatt kellett átállni az állóháborúra. Azóta, február végén az orosz csapatok a Wagner-csoport vezetésével fokozták a támadásokat a donyecki térségben, különösen Bahmut városában és környékén. 

A tavasz most ismét lehetőséget adhat Ukrajnának egy ellentámadás elindítására.

A Reuters ukrajnai tudósítói arról számoltak be, hogy az elmúlt egy hétben jelentősen csökkent az orosz támadások intenzitása a donyecki térségben. Február 28. óta rendkívül véres harcok dúlnak Bahmut városáért. A felek ellentétes információkat közölnek a harcok alakulásáról, orosz tisztviselők arról számoltak be, hogy még mindig tart az utcaharc a település teljes irányításáért.

 

háború Ukrajna Melitopol
Kapcsolódó cikkek