A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a kormány és az Európai Bizottság közös elhatározása – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Kossuth Rádió Felfedező című műsorában.

20230119 BudapestWekerle-díj átadása Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági díj nagydíj fokozatát Csák János kulturális és innovációs miniszter, míg juniorfokozatát Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitika üzletágának vezetője, egyetemi docens vette át Matolcsy Györgytől, a jegybank elnökétől Átadó ünnepség Fotó: Kallus György LUS Világgazdaság A képen: Matolcsy György  a Magyar Nemzeti Bank elnöke
Fotó: Kallus György / VG

A jegybankelnök – aki az Európai Központi Bank megalapításának 25. évfordulója alkalmából nyilatkozott a műsornak – hozzátette: a mi álláspontunk az, hogy ha elérjük az átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra. 

Matolcsy György mindezt 2030-ra datálja.

 „Előtte bevezetni felelőtlenség lenne, mert láttuk például, hogy Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza” – fejtette ki. A görögök szintén felkészületlenül – a tizenegy alapítóország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és ők is rajtavesztettek.

Addig is, érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában – magyarázta Matolcsy. Majd kifejtette, hogy 

több mint 11 ezer milliárd forintot bocsátottunk a magyar gazdaság rendelkezésére, és ez 10 százalékos gazdasági növekedést ért.

 Ezt az eurózóna tagjaként nem tudtuk volna megtenni. Ezt azért tudta megtenni a Magyar Nemzeti Bank, mert célzott programjai voltak, például a kötvényprogram – tette hozzá. Mindaddig tehát, amíg nem érünk a felzárkózás végső szakaszába, addig szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – magyarázta.

Az EKB-s évforduló kapcsán Matolcsy megemlítette, hogy nagy rokonszenvvel figyeli Christine Lagarde, az Európai Központi Bank jelenlegi elnökének munkásságát, mert nekünk, magyaroknak 2011-ben francia gazdasági és pénzügyminiszterként kiváló tanácsokat adott. Például azt, hogy nem szükségszerű az IMF jelenléte Magyarországon, a szoros kapcsolat lezárható, ezért így is jártunk el.

Majd kiemelte, az elmúlt 25 év tele volt meglepetésekkel, óriási gazdasági válságokkal. Az elején egy óriási ígéret volt az euró az európaiak részére, az amerikaiak részére pedig egy komoly kockázat. 

Ugyanis az amerikaiak joggal gondolhatták azt 1999-ben – az euró bevezetésekor –, hogy az kihívja maga ellen a dollárt, és a helyére kíván felkapaszkodni világvalutaként. Ez nem alaptalan aggodalom, az amerikaiak voltak ellenérzéseik az eurózónával szemben annak első szakaszában, sőt, pénzügyi hadviselést is folytattak az euró ellen

 – mondta a jegybankelnök. Ezért az az eurózóna és az Európai Központi Bank elmúlt 25 évének legnagyobb eredménye, hogy fennmaradt.