Közélet

A rettegett Wagner-vezér két hetet ad az oroszoknak a jelentős vereségig

A Wagner-vezér szerint az orosz taktika további veszteségeket fog okozni Bahmutnál, és az orosz védelmi minisztérium taktikáját rosszindulatúnak és megtévesztőnek nevezte.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg vezetője bírálta, hogy az Ukrajnát támadó orosz erők elvesztettek egy falut a kelet-ukrajnai Bahmut közelében, és azt mondta, hogy a védelmi minisztérium taktikája két héten belül további kudarcokhoz fog vezetni. Arra reagált, hogy Gyenisz Pusilin, a szakadár donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője nehéznek minősítette a katonai helyzetet Bahmutnál.

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAGNER
Fotó: AFP

Prigozsin magánhadserege az ukrajnai háború leghosszabb csatája után a múlt hónapban gyakorlatilag az egész kelet-ukrajnai Bahmutot elfoglalta, és átadta ottani állásait az orosz kormánycsapatoknak. Azóta Ukrajna támadja a várostól északra és délre fekvő területeket.

Most már Berhivka település egy részét elvesztették, a csapatok csendben menekülnek. Szégyen!

 – jelentette ki a Prigozsin a sajtószolgálat által közzétett hangüzenet szerint.

Berhivka mintegy 3 kilométerre északnyugatra fekszik Bahmuttól, és orosz részről már február 24-én bejelentették, hogy elfoglalták. A Telegram közösségi oldalon később közzétett interjúban Prigozsin úgy vélekedett, hogy az orosz védelmi minisztérium a taktikájával megtéveszti a közvéleményt és a Kreml vezetőit. 

Szerinte az ukrán mozgások a térségben sokkal gyorsabbak, mint az oroszok előrenyomulása.

A védelmi minisztérium fő célja, hogy úgy tegyen, mintha minden rendben lenne, és mintha előrenyomulnánk. A valóságban ami most történik (...), két héten belül jelentős taktikai vereségeket fog eredményezni

Az orosz védelmi minisztérium legutóbbi beszámolóját a donyecki térségben zajló harcokról – amely az ukrán erőknek okozott nagy veszteségekről szólt – Prigozsin úgy minősítette, hogy egyszerűen vad és abszurd sci-fi állítás.

Jevgenyij Prigozsin sürgette Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov vezérkari főnököt, hogy jöjjenek a frontra, és gyűjtsék össze a csapatokat. „Gyerünk, meg tudjátok csinálni! Ha pedig nem tudjátok, hősökként fogtok meghalni” – írta üzenetében.

Prigozsin hónapok óta folytat nyilvánosan vitát Sojguval és Geraszimovval, azzal vádolva őket, hogy nem biztosítanak elegendő lőszert és támogatást a terepen lévő Wagner-egységek számára és így indokolatlanul súlyos veszteségeket okoznak nekik. Az elmúlt napokban Prigozsin tovább fokozta a vitát, azzal vádolva a védelmi minisztérium parancsnoksága alá tartozó reguláris erőket, hogy a Wagner-csapatok által használt, Bahmutból kivezető utakat aláaknázzák. 

 

 

Jevgenyij Prigozsin taktika Bahmut védelmi minisztérium
Kapcsolódó cikkek