Lengyelország kiléphet az világjárvány utáni helyreállítási programjából, ha nem kapja meg az alapból neki járó pénzt – közölte az RMF FM rádióban Marcin Przydacz, a külügyminiszter helyettese.

Poland,Flag,And,European,Union,Political,Balls,Smash,Into,Each
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottsággal kötött megállapodás értelmében a lengyelek vállalták, hogy változtatásokat hajtanak végre az igazságszolgáltatásuk rendszerében, hogy megfeleljenek a jogállamisági követelményeknek, és bár Varsó szerint minden követelést teljesítettek, az EU egyelőre blokkolja az átutalást.

Von der Leyen Magyarország és Lengyelország példájával fenyegette az olaszokat

Az Európai Bizottság elnöke szerint megvannak az eszközeik arra az esetre, ha az új olasz kormány nem elég együttműködő. Matteo Salvini undorítónak nevezte Von der Leyen szavait.

Jelenleg arra összpontosítunk, hogy megszerezzük a nekünk járó forrást, hiszen részletes tervet dolgoztunk ki a 35 milliárd euró elköltésére vonatkozóan. Ha viszont minden erőfeszítésünk ellenére sem kapjuk meg ezt az összeget, nem kizárt, hogy teljesen kilépünk az együttműködésből

– jelentette ki Przydacz, aki megjegyezte, a költségvetés előfinanszírozott több, a munkahelyek megvédését segítő programot, és ha az Európai Unió nem támogatja ezt, akkor Lengyelország saját forrásból gazdálkodja ki. Hozzátette, a lengyel ügyvédek már dolgoznak azon, hogy az ország az EU Bíróságához forduljon az ügyben, és kikényszerítse a bizottság jóváhagyását.

„A Bizottság minden feltételét teljesítettük, elküldtük a dokumentációt, mégsem kaptuk meg a pénzt. Vajon miért? Senki sem tudja” – elmélkedett a lengyel politikus, aki úgy véli, Magyarország és Lengyelország esete bizonyítja, hogy

az Európai Bizottság felhagyott az Európai Unió érdekeinek védelmével.

Az EB elnöke, Ursula von der Leyen korábban azt állította, hogy Magyarországon és Lengyelországban is volt probléma az igazságszolgáltatás függetlenségével és a korrupcióval.