Közélet

A fronton vezekelhet az orosz politikus, aki nyaralni ment, miközben orosz vér hullik Ukrajnában

Az Ukrajnával határos Kurszk régió parlamenti képviselője, Makszim Vasziljev súlyos árat fizet a könnyelműségéért. A politikus a múlt héten egy videót osztott meg a Telegram-csatornáján, amin az látható, hogy éppen Mexikóban nyaral. A közvélemény felháborodott a magatartásán, aki külföldön üdül, miközben oroszok vesznek oda az ukrajnai harcokban. A politikus most önkéntesként indult a frontra, hogy vezekeljen a tettéért.

Az Ukrajnában zajló háború ellenére Makszim Vasziljev úgy érezte, nem engedheti elveszni a 2022-ben lefoglalt és kifizetett mexikói nyaralását. Az Ukrajnával határos Kurszk régió parlamenti képviselője a Telegram-csatornáján jelentkezett be egy videóval, amin a tengerparton falatozik és koktélozik. A közvélemény és a politikai elit is felháborodott azon, hogy Vasziljev külföldön sütteti a hasát, miközben orosz katonák vesztik az életüket Ukrajnában.

Maxim Vasilyev, Kurszk régió orosz parlamenti képviselője januárban Mexikóban nyaralgatott miközben a honfitársai Ukrajnában hullajtották a vérüket.
Makszim Vasziljev a Mexikóban készült felvételen.

Vasziljev, aki függetlenként ül az orosz parlamentben, és nem tagja az Egységes Oroszország pártnak, alaptalannak és túlzónak nevezte a rengeteg kritikát, amit a nyaralása miatt kapott – erről a Ria Novosztyi hírportálnak beszélt. Rengetegen úgy gondolják, hogy a hozzáállása miatt a politikusnak le kell mondania minden tisztségéről. Azzal is próbált védekezni, hogy a videót csak egy szűk körnek szánta és nem akarta nyilvánosságra hozni, de mint mondta, valaki kiszivárogtatta. Hozzátette, hogy az utazást már jóval korábban lefoglalta és kifizette.

A háború tartja lendületben az orosz ipart

A feldolgozóipari aktivitás az egymást követő kilencedik hónapban nőtt januárban az erős eladási adatoknak, az ellátási zavarok enyhülésének és a kibocsátás emelkedésének köszönhetően.

A rendkívül rossz visszhang miatt, amit az utazás generált, a politikai vezetés úgy döntött, hogy ajánlásában arra kéri a politikusokat, hogy a „különleges katonai művelet” ideje alatt tartózkodjanak a külföldi utaktól. Hivatalosan nem tilthatják el ettől a képviselőket, de az ajánlást valószínűleg komolyan veszik, hogy elkerüljék a túlzott társadalmi feszültséget az országban. 

Vasziljev mindemellett azzal is megpróbálja jóvátenni az utazását, hogy önkéntesként részt vesz a háborúban – erről a Moscow Times írt. Egy friss videóüzenetben, amit az orosz VKontakte közösségimédia-oldalra rakott fel, elmondta, hogy 

úton van a frontra, hogy önkéntesként részt vegyen a különleges katonai műveletben.

Kiemelte, hogy önkéntes munkájával szeretné jóvátenni, amit tett. Hozzátette: nem akar fegyvert fogni, másként kíván segíteni.

Emellett lemondott a regionális duma költségvetési, adóügyi és gazdaságfejlesztési állandó bizottságának alelnöki posztjáról.

 

háború front nyaralás
Kapcsolódó cikkek