Négy táblázatban szerepelnek azok a díjak, amelyeket alkalmazni kell az energiaügyi miniszter rendelete alapján a július 1-jétől hatályos hulladékgazdálkodási rendszerben.

20220812 buslakpuszta hulladékudvar és a szemétgyűjtésről zalaegerszeg pezzetta umberto pu zalai hírlap

20220812 Búslakpuszta Búslakpuszta hulladéklerakó udvar, szemétgyűjtőFotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A rendelet hatálya a kiterjesztett gyártói felelősségi díjra, a gazdálkodó szervezeteknél képződő, a  hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó, elkülönítetten gyűjtött hulladék képződésének megelőzésével, valamint e hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységek részletes szabályairól szóló kormányrendelet szerinti díjra, végül a települési önkormányzat által a koncessziós társaságnak az  önkormányzat köztisztasági feladatainak ellátásával összefüggésben a koncessziós társaság által végzett hulladékgazdálkodási tevékenységekért fizetendő díjra terjed ki. A díjak megtalálhatók a Magyar Közlöny legfrissebb számában. 

Az új hulladékgazdálkodási rendszerről a napokban nyilatkozott a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium illetékes államtitkára, Raisz Anikó. Egyebek mellett hangsúlyozta, hogy júliustól az uniós előírásoknak megfelelően a szennyező többet fog fizetni a hulladéka elszállításáért, kezeléséért, megsemmisítéséért és újrafelhasználásáért. Ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. 

Július 1-jétől az állam helyett egy koncessziós társaság, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a hulladékgazdálkodást. Ezzel egyidejűleg az irányelveinek és elvárásainak megfelelően létrejön az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer is, amelyben a gyártóknak a szennyező fizet elve alapján jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez. 

Az intézkedés a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket, gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat érinti. A kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség kollektív teljesítéssel, a koncessziós társaság útján, vagy meghatározott esetekben egyénileg is teljesíthető. 

A rendszer bevezetése a lakosságnak a mindennapokban nem jelent változást, változatlanok maradnak a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak, emellett javul a szolgáltatás minősége és tisztább, zöldebb lesz az ország.