A Brüsszeli Gazdasági Fórumon múlt héten foglalkoztak a négynapos munkahéttel, amelyet Szlovákiában már a gyakorlatban is bevezettek bizonyos vállalatoknál – írja az Új Szó.

A koronavírus-járvány sok mindent megváltoztatott az életünkben, a higiéniai szokásainkon kívül a munkához való viszonyulásunkat is. A vállalatok többsége rájött, hogy alkalmazottaik otthonról is tudnak dolgozni, ez pedig lehetővé tette, hogy a munkahét ötről négy napra rövidüljön.

Az NN Slovakia biztosítótársaságnál tavaly januárban léptették életbe tesztjelleggel a négynapos munkahetet, méghozzá a stressz minimalizálása, valamint a lelki egészség stabilizálása érdekében.

Egy év elteltével a cég annyira elégedett volt az eredményekkel, hogy a rendszert teljes mértékben bevezették. 

Alkalmazottaik választhatnak, hogy a szokásos ötnapos nyolcórás vagy négynapos tízórás munkaidőben kívánnak-e dolgozni.

Slovakia's forward Tomas Tatar celebrates scoring the opening goal during the IIHF Ice Hockey World Championships preliminary round Group A match between Slovakia and Denmark in Helsinki on May 24, 2022. (Photo by Markku Ulander / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT
Fotó: Markku Ulander / AFP

Az Amazonnál már 2017 óta hasonló módszereket alkalmaznak. Logisztikai központjukban a munkaidő úgy van beosztva, hogy a munkavállalók egy héten négyszer, 9 óra 40 percig tartó műszakban dolgoznak, és hetente három szabadnapot kapnak.

Miközben sokak számára a négynapos munkahét óriási vonzerővel bír, vannak olyan alkalmazottak is, akik képtelenek hozzászokni az új rendszerhez, mondván nehezebb helytállni a hosszabb műszakok során.

A négynapos munkahét már nemcsak egy kaliforniai álom

A négynapos munkahét indítványozói szerint ugyanaz a munkamennyiség rövidebb idő alatt is elvégezhető. A munkavállalók fizetése nem csökkenne le, és azok, akik többet dolgoznak, rendes bérük legalább másfélszeresét kapnák.