2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Láthatóvá vált az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál – videóval

89 centire apadt a Duna a fővárosi szakaszon. Kilátszik az Ínség-szikla a Szabadság hídnál.

  • Láthatóvá vált az Ínség-szikla a Gellért-hegy lábánál – videóval

A vízügy mérései szerint augusztus 11-én, csütörtökön kora délután 89 centiméterre apadt a Duna a fővárosi vízmércénél – vette észre az Időkép. 

Ez még nem kritikus (a valaha mért legalacsonyabb vízállás 33 centiméter volt a fővárosban 2018. október 25-én), de már rendkívül alacsony vízállásnak számít. 

A part egyre vastagszik a Duna több szakaszán, a folyó a hó eleje óta közel 40 centit csökkent a fővárosban, a Szabadság hídnál pedig felszínre bukkant az Ínség-szikla.

Az Ínség-szikla vagy Ínség-kő, Ínség-zátony egy (általában vízzel fedett) sziklaszirt a Dunában, a Gellért-hegy lábánál, az 1645,4 folyamkilométernél, a népnyelv szerint „Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsa”. A szirt tengerszint feletti magassága 95,76 méter. A nevét onnan kapta, hogy olyan alacsony vízállásnál látható (95 centiméter alatt), ami csak aszályos időszakban (ínség idején) fordulhat elő. 

 

Ezt a jelenséget 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében is meg lehetett figyelni. 2018 augusztus elején pedig újra láthatóvá vált a szikla, amikor Budapestnél 93 centiméteres vízállást figyeltek meg – olvasható a Wikipedián. 

A felszínre bukkant Ínség-szikláról videó is készült. Fotók pedig ITT találhatók.

 

Pecaverzum

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!