Bojkottra szólít fel a Roma Parlament

Álláspontjukkal szemben a roma szervezetek vezetői úgy vélik, a cigányok nem akarják letagadni a származásukat.

Munkatársunktól
2022. 10. 07. 5:50
Horváth Aladár
Budapest, 2016. április 8. Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke a Sándor-palota elõtt 2016. április 8-án tartott sajtótájékoztatón, amelyet azután tartottak, hogy Horváth Ferenccel, a Roma Rendõrök Országos Egyesületének elnökével az érpataki modell elleni tiltakozó petíciót juttattak el Áder János köztársasági elnöknek a nemzetközi romanapon. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Értetlenkedés fogadta a Horváth Aladár vezette Roma Parlament felhívását, amelyben arra kérik a cigányokat, hogy a 2022-es népszámlálás során ne vallják meg a nemzetiségi hovatartozásukat. A szervezet elnöksége így kíván tiltakozni „a magyar állam jogfosztó és elnyomó anticiganista politikája ellen, amely az élet valamennyi területén intézményesült”.

A Roma Parlament álláspontjával szemben a roma szervezetek vezetői úgy vélik, a cigányok nem akarják letagadni a származásukat. Az Országos Roma Önkormányzat általános elnökhelyettese a Népszava kérdésére kijelentette: 

nem tudja és nem is akarja letagadni a származását.

Lakatos Oszkár felhívta a figyelmet, hogy a nemzetiségi roma önkormányzati választásokon csak azok indulhattak, akik cigányként regisztrálták magukat a kisebbségi névjegyzékben. Ennek tükrében ők nem is tehetnék meg, hogy a népszámláláskor ne vallják magukat cigánynak. Az Idetartozunk Egyesület szintén úgy fogalmaz: „Tudnia kell a mindenkori kormánynak, a parlamentnek, a helyi döntéshozóknak, a kisebbségeknek, hogy a jelenlétünkkel, a társadalmi-gazdasági részvételünkkel számolni kell, és fontos tényező, hogy mennyien élünk az országban. Identitásunk és kulturális értékeink állam általi elismerésének, elismertetésének is alapja, hogy megvalljuk a származásunkat.” Hozzájuk hasonlóan Lakatos Béla roma szakértő is egyetért azzal, hogy azok, akik úgy érzik, hogy romák, vallják annak magukat.

Borítókép: Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke a Sándor-palota előtt 2016. április 8-án tartott sajtótájékoztatón
(Fotó: MTI /Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.