idezojelek

Wunderwaffe

Ha Karácsony valóban erős, akkor leginkább csak tréfának az.

Cikk kép: undefined

Karácsony Gergely ismét bizonyította, hogy valóban politikai nagyvad, akivel nem érdemes packázni. Budapest jelenlegi főpolgármestere nemcsak magasabb és soványabb Orbán Viktornál – mint ahogyan azt korábban a The Economistnek maga nyilatkozta –, de erősebb is, legalábbis az Ukrajna egyik legolvasottabb hírportálján vele megjelent interjú alapján. A cikkből kiderül többek között, hogy Budapest első embere szerint a magyarok többsége támogatja az ukránokat, csak és kizárólag a magyar kormány oroszpárti, ezért kerültünk ismét a háború és a történelem rossz oldalára. A tízperces videóinterjút – amely tolmáccsal készült, az ukrán újságíró angolul kérdezett, Karácsony pedig magyarul válaszolt – a készítői úgy vezették fel, a főpolgármester nem Orbán, folyton harcol vele és erősebb nála, és valójában ő az igazi Magyarország. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony tehát nemzetközivé lett, már nemcsak hazai reménység, hanem határokon túli is. Zelenszkij állítólag fontolgatja, hogy a Párbeszéd fantompárt egykori vezetőjét egyfajta ukrán Wunderwaffeként fogja bevetni, 

 

Karácsony egyik kezével szuperzöld méhlegelőt alakít ki a herszoni romokon, a másikkal pedig biciklisávokat fest fel a Kijevbe vezető országutakra, amitől az orosz harckocsik összefüggő közlekedési dugóba kerülnek, és sose jutnak el a frontra.

 

Rebesgetik, hogy az interjút elolvasva Lavrov orosz külügyminiszter a félelemtől valóban szívinfarktust kapott, Putyin vérrákja pedig olyan súlyos lett, hogy még a testdublőrei is belebetegedtek. Igencsak nehéz helyzetben lehetnek szegény ukránok, ha ekkora reményeket táplálnak a mi hiperpasszív főpolgármesterünk iránt. Az is lehet, hogy a hazai pálya átka, de Karácsony egyelőre azokkal a feladatokkal is nehezen birkózik meg, amelyeket munkaköri leírása szerint meg kellene oldania, gondoljunk csak a Lánchíd vagy a Blaha Lujza tér véget nem érő felújítására vagy egy tetszőlegesen kiválasztott budapesti hétköznapra. (Zuglói polgármesteri ténykedésére most borítsunk jótékonyan fátylat!)

Vegyük például a biodóm esetét! Arról az állatkerti beruházásról van szó, amely az egykori vidámpark területén kezdett épülni még az előző önkormányzati ciklusban. Három éve azonban Karácsony hivatalba lépett, a beruházás azóta pedig egy tapodtat sem haladt előre. Sőt jelenleg ott tartunk, hogy a Városháza azzal fenyegetőzik: ha a kormánytól nem tudnak kizsarolni pénzt a fővárosi projekt befejezésére, akkor – bár ez jogilag kivitelezhetetlen és értelmezhetetlen – egyszerűen lemondanak a tulajdonukról, „visszaadják” a kulcsokat a kormánynak, a félkész létesítményt pedig magára hagyják. Ez azt jelentené, hogy a továbbiakban nem őrzik a biodómot és a fűtését is leállítják, ettől pedig tönkremenne az egész épület. Azt ugyanis olyan technológiával építették meg, amelyhez egy megadott, viszonylag állandó belső hőmérséklet szükséges, enélkül a szerkezet tetején lévő légbuborékok – a Budapest több pontjáról is jól látható, jellegzetes fehér háromszögek – előbb-utóbb megadják magukat az időjárás viszontagságainak, és egyszerűen összeomlanak. 

Ne feledjük, egyetlen – igaz, valóban hatalmas – épület befejezéséről és fenntartásáról van szó, és az sem megy a jelenlegi városvezetésnek! Ha eltekintünk a városüzemeltetéstől és -fejlesztéstől, és a nagypolitikát nézzük, Karácsony ott is örök és beváltatlan ígéret maradt. 2018-ban az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjeként indult hiába, 2021-ben már a közös baloldali jelöltségig sem jutott el, mert elütötte Márki-Zay villamosa. Jelenleg pedig még az is kérdéses, hogy a 2024-es önkormányzati választáson ő lesz-e egyáltalán a baloldal főpolgármester-jelöltje. Ha Karácsony valóban erős, akkor leginkább csak tréfának az.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Soós Lajos)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.