Busquets önelégült mosolyában benne volt a spanyol vb-kudarc

Spanyolország repülőrajttal kezdte a foci vb-t, aztán – taktikázva vagy sem – megtörte a saját lendületét, a negatív spirálból pedig nem tudott kijönni, és már repülhet is haza Katarból. Sergio Busquets fölényes mosolya a visszájára sült el Marokkó ellen. Így jár, aki csalja a focit: a meglepőnek tűnő spanyol vb-kudarc tulajdonképpen törvényszerű volt.

2022. 12. 07. 8:02
BUSQUETS, Sergio
ar-Rajján, 2022. december 6. A spanyol Sergio Busquets (b) 11-esét kivédi Jaszin Bunu marokkói kapus a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkõzés 0-0-ra végzõdött hosszabbítása utáni büntetõpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án. A büntetõrúgásokban Marokkó 3-0-ra gyõzött. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fél világ Sergio Busquets önelégült mosolyán röhög. A spanyol válogatott csapatkapitánya, legrutinosabb játékosa, a Barcelona sztárja a Marokkó elleni nyolcaddöntő tizenegyespárbajában 2-0-s hátrányban következett harmadik spanyol rúgóként, lényegében rajta állt vagy bukott a remény, hogy vissza tudnak-e kapaszkodni a szakadék széléről. Ahogy Busquets közeledett a labdával Bono kapus felé, végig fölényesen mosolygott rá, mintha még kacsintott is volna egyet, aztán olyan gyatrán rúgta el a tizenegyeset, hogy a marokkói szinte visszamosolygott rá – nem önelégülten előre, hanem már a lövés védése közben.

BUSQUETS, Sergio
Busquets tizenegyesét Bono védi Fotó: Friedemann Vogel

Úgy hozta a sors, hogy a katari vb nyolcaddöntőjében az összes nagy csapat abszolút esélyesként léphetett pályára, és közülük egyedül a spanyol válogatott nem tudta igazolni a papírformát, borzasztó játékkal kiesett a legjobb nyolc közé története során először bejutó Marokkó ellen.

Tulajdonképpen törvényszerű volt, hogy így alakul, mert aki csalja a focit, az előbb-utóbb pórul jár.

Soha nem lehet rábizonyítani a spanyolokra, hogy taktikáztak az utolsó csoportmeccsen Japán ellen. Emlékezhetünk, hogy az ottani, előnyről elszenvedett vereséggel egyrészt kigolyózták a németeket, másrészt nem az első, hanem a második helyen jutottak tovább, amivel az előző vb ezüstérmesét, a kellemetlen Horvátországot elkerülve, a könnyebb falatnak tűnő Marokkóval kerültek szembe a nyolcaddöntőben.

Busquets nem a keddi tizenegyespárbajban villantotta meg először a mosolyát a katari vb alatt. A Japán elleni vereség utáni tévényilatkozatban arról kérdezték, volt-e tudatosság abban, hogy a második helyen jutottak tovább a németek kárára. Busquets természetesen ezt nem ismerte el, de közben sokat sejtetően elmosolyodott egy pillanatra.

Perdöntő bizonyítéknak ez persze nem tekinthető, csak belelátni lehet valamit, ami talán nem is igaz. És valószínűleg Japán ellen valóban nem a vereség és az abból következő eredmény volt a spanyolok előzetes célja, de azt joggal feltételezhetjük, hogy befolyásolta őket a tudat, miszerint nekik a meccs közben kialakult forgatókönyv sem rossz.

A Japán elleni vereséggel a kieső németek mellett azonban saját maguknak ártottak a legtöbbet a spanyolok. Repülőrajttal kezdték a vb-t, 7-0-val elgázolták Costa Ricát, aztán következett a Németország elleni erős 1-1, majd Japán ellen a váratlan 2-1-es vereség. Egy ilyen torna nagyrészt a lendületről szól, vagy divatos kifejezéssel élve a flow-ról. 

A spanyolok azonban épp szembe mentek a kívánt áramlattal: a nagyszerű nyitány hullámait nem meglovagolták, hanem egyre mélyebbre merültek a víz alatt.

Ezért lett volna fontos a saját szempontjukból Japán ellen a jó eredmény, ami a nyolcaddöntőben nehezebb ellenfelet ért volna, de az lett volna az egyenes út, ami egy vb-n is mindig a rövidebb. Egy ilyen tornát ugyanis jellemzően az nyer meg, aki hisz a képességeiben, aki nem a leendő ellenfelekkel törődik, hanem saját magával.

Busquets Marokkó elleni mosolya innen nézve szimbolikus volt, mert Bonónak szólt, őt akarta megtörni vele, az ellenféllel törődött ahelyett, hogy magára koncentrált volna, és egy határozott lövéssel meccsben tartotta volna a spanyolokat.

Busquets önelégült mosolyában benne volt a törvényszerű spanyol vb-kudarc.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Sergio Busquets kihagyja a tizenegyest Marokkó ellen (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.