2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Többszörös életfogytiglanra ítéltek egy volt londoni rendőrt

Többszörös életfogytiglanra ítélt kedden az eljáró londoni bíróság sorozatos nemi erőszak, emberrablás és több más rendkívül súlyos bűncselekmény miatt egy volt londoni rendőrt.

  • Többszörös életfogytiglanra ítéltek egy volt londoni rendőrt

David Carrick, aki a Scotland Yard - hivatalos nevén a Metropolitan Police - fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a vádirat szerint 2003 és 2020 között legalább 24 alkalommal követett el nemi erőszakot legalább 12 áldozat sérelmére.

A teljes vádlista összesen 85 bűncselekményt sorol fel; ezeket az ügyészség 49 vádpontban összegezte. Carrick az ellene megfogalmazott összes vádpontban bűnösnek mondta magát.

A vádak között szerepelt, hogy a volt rendőr a rendszerint online randevúportálokon általa megismert nők közül többet szabályosan elrabolt, napokig fogva tartotta őket házának egyik apró tárolóhelyiségében, és hivatali fegyverével fenyegetőzve bántalmazta, rendszeresen megerőszakolta őket.

A vádhatóság szerint Carrick azért folytathatta csaknem két évtizedig bűncselekmény-sorozatát, mert áldozatai attól féltek, hogy hivatali hatalmánál fogva bosszút áll, ha feljelentik.

A vizsgálat során végül tizenkét nő tett tanúvallomást a sérelmére Carrick által elkövetett bűncselekményekről.

A londoni rendőrség azonban nincs meggyőződve arról, hogy egykori rendőre nem követett-e el hasonló bűncselekményeket még több ember ellen, ezért a Scotland Yard kedden kérte, hogy aki hasonló bűncselekmények sértettje volt és felismeri Carricket egykori támadójaként, mindenképpen jelentkezzen a hatóságoknál.

A 48 éves volt rendőrre - aki állítólag öngyilkosságot kísérelt meg a londoni Belmarsh börtönben, ahol vizsgálati fogságát töltötte - a londoni Southwark kerület koronabírósága kedden 36 életfogytiglani börtönbüntetést rótt ki. A végzés szerint Carricknek legalább harminc évet kell rács mögött töltenie, mielőtt kérelmezheti feltételes szabadlábra helyezését.

A Scotland Yard főparancsnoka, Sir Mark Rowley kedden hivatalos nyilatkozatban kért elnézést az egykori rendőr bűncselekményeiért. Sir Mark elismerte: soha nem lett volna szabad megengedni, hogy Carrick rendőregyenruhát öltsön.

Rowley úgy fogalmazott: a rendőrség nem járt el elég szigorúan az ügyben, és ennek következtében több kínálkozó lehetőséget is elmulasztott arra, hogy felfigyeljen az évtizedek alatt halmozódó figyelmeztető jelekre.

Suella Braverman brit belügyminiszter az ítélethirdetés után kijelentette, hogy a bűncselekmény-sorozat "sebet ejtett" a londoni rendőrség megítélésén.

Nem Carrick az első olyan egykori londoni rendőr, akit az utóbbi években rendkívül súlyos bűncselekmények miatt elítéltek.

Wayne Couzenst, aki szintén a Scotland Yard fegyveres parlamenti és diplomáciai védelmi elitalakulatának tagja volt, a londoni büntetőbíróság 2021 szeptemberében tényleges életfogytiglani börtönre ítélte nemi erőszak és gyilkosság vádjával.

A kétgyermekes, házasságban élő Couzens - aki közvetlenül a bűncselekmény előtt 12 órás őrszolgálatot teljesített az Egyesült Államok londoni nagykövetségénél - 2021 tavaszán, rendőrigazolványát felmutatva London egyik déli kerületében megállította, megbilincselte és bérelt kocsijába kényszerítette a gyalogosan hazafelé tartó 33 éves Sarah Everardot.

Couzens csaknem 130 kilométer autózott megbilincselt áldozatával, akit a délkelet-angliai Dover közelében, egy elhagyatott helyen megerőszakolt, majd egy övvel megfojtott.

Ez a Scotland Yard történetében példátlan bűncselekmény volt az egyik fő oka annak, hogy tavaly februárban lemondott tisztségéről Cressida Dick, a londoni rendőrség addigi főparancsnoka.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!