A Világbank, az ENSZ, az és Ukrajna közös, szerdán nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az ország újjáépítésének költsége eléri a 411 milliárd dollárt – ez az ország becsült 2022-es GDP-jének a 2,6-szerese. 

Toys left behind by Ukrainian children war-torn city of Kharkiv
Fotó: Anadolu Agency via AFP


A becslés az orosz invázió 2022. február 24-i megindításától számított egyéves időszakra vonatkozik, és számszerűsíti az infrastruktúrában, valamint az épületekben keletkezett fizikai károkat, az emberek életére és megélhetésére gyakorolt hatást, valamint a „jobb újjáépítés” költségeit.
Az összeg jelentősen emelkedett a tavaly szeptemberben közzétett 349 milliárd dolláros becsléshez képest, emlékeztetett tudósításában a Reuters. (Egy dollár 359,6 forint.)
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a héten állapodott meg egy négyéves, 15,6 milliárd dollár értékű kölcsönről Kijevvel, amelynek az első részletét várhatóan a következő hetekben hagyják jóvá, és amely további többmilliárdos támogatást mozgósíthat más szervezetek részéről. 

War-torn city of Mariupol
Fotó: Anadolu Agency via AFP


„Az energetikai és más kritikus fontosságú infrastruktúra helyreállítása, a lakóépületek újjáépítése, a gazdaság és az aknamentesítés az idei öt prioritás” – fogalmazott a költségekkel kapcsolatban Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy a becsült károk és a helyreállítási igények között nem szerepelnek azok, amelyeket az orosz erők által jelenleg megszállt területek szenvedtek el.
A becslés szerint Ukrajnának 2023-ban 14 milliárd dollárra lesz szüksége a kritikusan fontos és kiemelt újjáépítési és helyreállítási beruházásokra, ami 11 milliárdos finanszírozást igényel azon túl, amivel Ukrajna 2023-as költségvetésében erre a célra elkülönítettek. A pénz 22 százalékát a közlekedési, 17 százalékát a lakhatási, 11 százalékát az energetikai, hét százalékát pedig a mezőgazdasági projektekre fordítják.
 

Leginkább az energetikára fordítandó költségek nőttek, ott ugyanis a kár több mint ötszöröse lett a 2022 júniusában tapasztaltnek,

 közölte a Világbank. A legnagyobb mértékben a front környékén, a donyecki, harkivi, luhanszki és herszoni régióban romlott a helyzet, ahol október óta jelentősek az orosz rakétatámadások.

War-torn city of Mariupol
Fotó: Anadolu Agency via AFP


Anna Bjerde, a Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnöke a jelentés nyilvánosságra hozatalakor dicsérte Ukrajna rugalmasságát és eltökéltségét a helyreállításra.
 

Az Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatás egyúttal mind az országba, mind a világgazdaságba

 – fogalmazott. Felhívta arra is a figyelmet, hogy támogatást jelentős magánbefektetésekkel kell kiegészíteni, hogy növekedjen az újjáépítéshez rendelkezésre álló összeg. Az Európai Unió és az Egyesült Államok annak a lehetőségét is vizsgálja, hogyan lehetne felhasználni a szankciók következtében befagyasztott orosz pénzügyi alapokat Ukrajna újjáépítésére.