Változnak a futball szabályai a világbajnok kapus miatt

A világbajnok argentin válogatott kapusa, Emiliano Martínez mestere annak, hogy miként lehet megzavarni a tizenegyes elvégzéséhez készülő ellenfelet, ám a FIFA a szabálykönyv változtatásával szeretné ezt megakadályozni.

Magyar Nemzet
2023. 03. 27. 8:07
null
Argentina's goalkeeper #23 Emiliano Martinez celebrates after his team scored in the penalty shootout during the Qatar 2022 World Cup final football match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emiliano Martínez megosztó személyiség, elég csak az argentin válogatott világbajnoki címének a nem túl ízléses ünneplésére gondolni. Ugyanakkor valóban szenzációs kapus, óriási szerepe volt abban, hogy a nemzeti csapata aranyérmet nyerhetett Katarban. Különösen a két büntetőpárbaj megnyerésében elévülhetetlenek az érdemei, az Aston Villa kapusa a Hollandia elleni negyeddöntőben kettő, a Franciarország elleni döntőben egy tizenegyest védett ki. Az eszköztárából nem hiányzik a csibészség sem, mindent megtesz, hogy kizökkentse a labda mögé álló ellenfelet.

Ez feltűnt a FIFA illetékeseinek is, akik szeretnék ezeknek a módszereknek az elejét venni. Arra kérték a Szabályalkotó Testületet, az IFAB-ot, hogy módosítson a szabálykönyvön úgy, hogy július elsejétől a kapusok nem érhessenek hozzá a kapufához és a hálóhoz sem, nem szabad húzni az időt, késleltetni a büntető elvégzését, tilos a tizenegyesrúgót bármiféle módon megzavarni, és mindvégig meg kell adni a tiszteletet az ellenfélnek.

Borítókép: Emiliano Martínez ezentúl nem zökkentetheti ki az ellenfeleket (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.