Elsöprő jobboldali győzelem a spanyolországi önkormányzati választásokon

Tarolt a jobboldal a vasárnapi önkormányzati választásokon Spanyolországban. A Néppárt (PP) amellett, hogy megtartotta az általa eddig irányított régiókat, kulcsfontosságú autonóm közösségek és megyék irányítását csavarta ki az országot jelenleg kormányzó baloldali szocialisták (PSOE) kezéből.

TÓTH BRIGITTA (MURCIA)
2023. 05. 29. 6:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi régiót, Madridot bőven az abszolút többség feletti eredménnyel irányíthatja tovább önállóan a Néppárt, amely hasonlóan nagy fölénnyel vette vissza az irányítást a szocialistáktól a dél-spanyolországi Valencia autonóm közösségben, sőt, még a lehetetlennek kikiáltott Sevilla megyében is megszerezték a szavazatok többségét. Utóbbi egyben azt is jelenti, hogy gyakorlatilag a teljes dél-spanyolországi régió jobboldali irányítás alá került, és a baloldal mindössze egy megyét, Jaént volt képes megtartani. A jobboldal emellett ki tudta szorítani a szocialistákat Aragóniából, La Rioja régióból, a Baleár-szigetekről is és számos provinciából is, egyértelműen jelezve, hogy az ország nagyobb része ideológiai váltást kíván. 

A tíz legnagyobb spanyol város közül is hétben győzött a Néppárt. Madrid főváros mellett Valenciában, Sevillában, Zaragozában, Málagában, Murciában és Palmában is ők alakíthatnak kormányt.

A szintén jobboldali Vox is kiemelkedő eredményeket ért el. Megszerezték a szavazatok több mint 7 százalékát, ami Santiago Abascal pártvezető beszámolója szerint azt jelenti, hogy dupláztak az előző helyhatósági választási eredményekhez képest, ráadásul gyakorlatilag minden autonóm régióban és községben növelték képviselőik számát.

Azokban a közösségekben, ahol a Néppárt nem tudta megszerezni az abszolút többséget, a Vox kulcsfontosságú szerepbe kerülhet, ugyanis előbbinek partnert kell keresnie ahhoz, hogy kezébe vegye az irányítást, erre pedig akkor van a legnagyobb esélye, ha a Voxszal lép szövetségre ugyanúgy, ahogyan tette azt a tavalyi előrehozott kasztília és leóni választásokon. 

Katalóniában – az előzetes becsléseknek megfelelően – az elszakadásért küzdő nacionalisták győztek, de meglepően jó eredményt ért el a 44, egykori ETA-terroristát polgármester-jelöltként indító EH Bildu nevű párt is, akik Baszkföld kulcsfontosságú városát, Vitoriát kormányozhatják majd, de más baszk, illetve észak-spanyolországi régiókban is hatalomra kerülhetnek, ha koalícióra lépnek a győztes pártokkal. 

A vasárnapi önkormányzati választásokat sokan az év végi országos voksolás főpróbájaként kiáltották ki. Ha a jelenlegi felállás addig nem változik számottevően, az azt jelenti, hogy decemberben Spanyolország élére jobboldali miniszterelnök kerülhet a Néppárt vezetője, Alberto Nunez Feijóo személyében.

Borítókép: Santiago Abascal, a spanyol Vox párt elnöke egy barcelonai demonstráción 2022. szeptember 18-án (Fotó: NurPhoto via AFP/Marc Asensio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.