Újabb országban omolhat össze a kormánykoalíció

A szerdai elnökválasztás éket vert a hárompárti koalíció tagjai közé.

Gábor Márton
2023. 05. 31. 4:54
null
PARLIAMENT BUILDING, RIGA, LATVIA (Photo by DOMINGO LEIVA / ONLY WORLD / Only France via AFP) Fotó: AFP/DOMINGO LEIVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnököt – amely leginkább szimbolikus szerepet tölt be Lettországban és a lett politikai életben – a tervek szerint szerdán választják meg, ám komoly problémákat okozhat a kormánykoalíción belül: a hárompárti szövetség ugyanis különböző jelölteket indított. A jobboldali nacionalista párt, a Nemzeti Szövetség a hivatalban lévő elnököt, Egils Levitset támogatta, aki végül visszalépett arra hivatkozva, hogy az oligarchák és a Kreml-barát erők között egy de facto koalíció alakult ki, amely a riválist támogatja. A koalíció másik tagja, az Egyesített Lista a vezetőjüket, Uldis Pilenst jelölte, a harmadik tag, a jobbközép Új Egység a régóta külügyminiszterként tevékenykedő Edgars Rinkevicst. A két politikus mellett pedig egy harmadik elnökjelölt is van: a Haladók nevű szociáldemokrata párt Elina Pintot jelölte az elnöki posztra.

Azzal azonban, hogy a hárompárti kormánykoalíció különböző jelölteket támogat, a kormány gyakorlatilag az összeomlás szélére sodródott. Edgars Rinkevics külügyminiszter megválasztásával pedig egy kormányválság is kialakulhat, ugyanis két koalíciós párt elégedetlen lenne azzal, hogy az Új Egység pártja az elnöki és a miniszterelnöki tisztséget is birtokolja.

– A kormányzó Új Egység párt és az ellenzéki Zöldek és Gazdálkodók Szövetsége, valamint a Haladók, úgy tűnik, közel állnak a megállapodáshoz Rinkevics megválasztásáról – vélekedett Ainars Slesers, az ellenzéki Első Lettország párt vezetője szerint. Hozzátette: az elnök megválasztásához legalább 51 szavazatra van szükség, ezért nem tartja kizártnak, hogy a három párt 52 szavazatának következtében Rinkevics kerül ki győztesként az elnökválasztáson. Slesers azt is megjegyezte, hogy informális beszélgetések szerint Krisjanis Karins miniszterelnök megdorgálhat a koalíciós partnerek közül néhányat, amiért nem hajlandók végrehajtani a szükséges reformokat. Figyelembe véve a spekulációkat az Új Egység lehetséges megállapodásáról a Zöldek és Gazdálkodók Szövetségével, valamint a Haladókkal, Slesers arra a következtetésre jutott, hogy a jelenlegi koalíció gyakorlatilag felbomlott, és új kormányt kell majd összetákolni, ugyanis a jelenlegi diszfunkcionális és döntésképtelen.

A politikus egyúttal meglepetésének adott hangot amiatt, hogy az Új Egység hajlandó békét kötni a Zöldek és Gazdálkodók Szövetségének vezetőjével, Aivars Lembergs volt ventpilsi polgármesterrel, miután Lembergs a lett külügyminiszter és az igazságügyi miniszter erőfeszítéseinek következtében az Egyesült Államokban feketelistára került.

Az ellenzéki Első Lettország párt már közölte, hogy nem lesz része egy ilyen koalíciónak. Ha az Új Egység nem kerül ellenzékbe és Rinkevicset választják elnökké, az Első Lettország elhatározza, hogy aláírásokat gyűjt a választóknak, hogy népszavazást kezdeményezzenek a lett parlament, a Saeima feloszlatásáról. Sajtóinformációk szerint a Első Lettország pártot képviselő kilenc képviselő Uldis Pilensre fog szavazni a szerdán tartandó elnökválasztáson. A döntés azok után született meg, hogy a párt parlamenti képviselői találkoztak Pilens elnökjelölttel, aki a választás előtt számos politikai párttal és csoporttal találkozik.

Borítókép: A lett parlament épülete Rigában, Lettország fővárosában (Fotó: AFP/Domingo Leiva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.