Nemzetközi gazdaság

Amerikai pénzügyminiszter: az orosz állami vagyon érinthetetlen

Az Egyesült Államoknak nincs jogi felhatalmazása, hogy lefoglalja az orosz jegybank vagyonát, amelyet az ukrajnai invázió miatt befagyasztottak, de folyamatban vannak a tárgyalások az szövetségesekkel arról, hogyan lehetne megoldani, hogy Moszkva fizessen Ukrajna háború utáni újjáépítéséért – jelentette be Janet Yellen.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerdai sajtótájékoztatóján elmondta azt is: valószínűleg nem hosszabbítják meg a jövő hét végéig hatályos különleges engedélyt, amely lehetővé teszi Oroszország számára, hogy kifizetéseket eszközöljön amerikai kötvénytulajdonosai számára - írja a Reuters. Ha a washingtoni kormányzat valóban gy dönt, azzal újra előtérbe kerül az orosz államcsőd veszélye, hiszen Moszkvának a különengedély hiányában nem lesz lehetősége lejáró adósságát az amerikai hitelezők felé kiegyenlíteni.

US Treasury Secretary Janet Yellen speaks to the press during the COP26 UN Climate Summit in Glasgow on November 3, 2021. (Photo by Paul ELLIS / AFP)
Fotó: PAUL ELLIS / AFP

 

Oroszország fizesse a háború utáni helyreállítás költségeit

Kiemelt napirendi pont az ukrajnai háború a G7-csoport pénzügyminisztereinek e heti összejövetelén; Yellen szerint a tisztviselők keresik a módját, hogy miképpen tudnák Oroszországnak benyújtani az Ukrajnában okozott katasztrofális károk helyreállításának számláját.

Szerintem természetes, tekintettel a hatalmas pusztításokra és az újjáépítés költségeire, hogy Oroszország legalább egy részét kifizeti– nyilatkozta Yellen az újságíróknak, hozzátéve, hogy jelenleg is tárgyalnak az Ukrajna számára ígért pénzügyi segítség lehetséges forrásairól. Az amerikai pénzügyminiszter arra számít, hogy az Egyesült Államok Szenátusa hamarosan jóváhagyja a kormány által beterjesztett 40 milliárd dolláros segélycsomagot. Yennen egyúttal sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy fokozzák pénzügyi támogatásukat Ukrajnának.

ukrajna, war, háború ukraine
Fotó: Dogukan Keskinkilic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Érinthetetlen az orosz állami vagyon 

A közelmúltban felmerült az az ötlet is, hogy az Ukrajnának ígért segélyek fedezésére az Egyesült Államok és szövetségesei foglalják le a Banka Rosszija  külföldön tárolt, több százmilliárdos eszközállományát. Becslések szerint az Egyesült Államok és szövetségesei az orosz központi bank 300 milliárd dollárnyi vagyonát zároltak, de azok továbbra is orosz állami tulajdonban vannak.

Yellen hangsúlyozta: az Egyesült Államoknak nincs jogalapja arra, hogy ezeket az eszközöket eltulajdonítsa. Az amerikai törvények ezt nem teszik lehetővé.

 

Technikai államcsődöt idézhetnek elő az amerikaiak Oroszországban

Oroszországnak mintegy 40 milliárd dollár értékű, devizában denominált államkötvénye van jelenleg forgalomban. Moszkvának eddig sikerült naprakészen tartania kötelezettségeit, és a szankciók ellenére elkerülte a fizetésképtelenséget. Ebben segítette az is, hogy az amerikai pénzügyminisztérium külföldi vagyonellenőrzési hivatala még márciusban ideiglenes külön engedélyt adott az amerikai pénzintézeteknek, hogy „az adósságokkal vagy részvényekkel kapcsolatos kamat-, osztalék- vagy lejárati kifizetések fogadása céljából” továbbra is kapcsolatban maradjon a moszkvai pénzügyminisztériummal, amely így időben (és dollárban) tudta visszavásárolni a lejárt orosz állampapírokat azok tulajdonosaitól. 

A következő fizetés május 25-én esedékes, épp az ideiglenes engedély lejárata napján. Yellen szerdán kijelentette, hogy a Pénzügyminisztérium valószínűleg nem fogja meghosszabbítani a kölönengedélyt, ami technikai államcsődhöz vezethet, hiszen Oroszország ezután csak rubelben tudna fizetni, nem pedig dollárban.

Erről még nem született végleges döntés, de valószínűtlennek tartom, hogy ez folytatódjon. Azonban még ha Oroszország nem is tudja megtalálni a módját a kifizetéseknek, és technikailag nem teljesíti az adósságát, nem hiszem, hogy valóban jelentős változást jelentene, hiszen már így el vannak vágva a globális tőkepiacoktól– mondta Yellen.

 

orosz pénzügyminiszter Ukrajna helyreállítása orosz-ukrán háború amerikai pénzügyminisztérium csőd Yellen Moszkva G7 csúcs
Kapcsolódó cikkek