idezojelek

Egy sötétben tartott, ostoba Fidesz-szavazó kalandjai Amszterdamban

Mindenhol jó, de a legjobb otthon.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined
Fotó: A szerző felvétele

Felhévizy nagyon szeret utazni, világot látni, megismerni más országok kultúráját, szokásait. Annak ellenére így van ez, hogy a haladó baloldali, liberális megmondóemberek az egyszeri Fidesz-szavazót sötétben tartott, trágyával etetett gombának, tudatlan, ostoba, megvezetett birkának tartják. Félix nagyon sok országban megfordult már a világban, járt a tengerentúlon is, de szinte valamennyi európai országban tett már látogatást. Egy hely azonban eddig kimaradt az életéből, ez pedig nem más, mint Hollandia fővárosa, Amszterdam. Két évvel ezelőtt már minden le volt foglalva, repülő, szállás, múzeumi belépők, amikor beütött a Covid, ugrott az utazás. Most azonban a hírlapíró úgy döntött, bepótolja az elmaradt városlátogatást.

Felhévizy mindenképpen meg szerette volna nézni Amszterdam nevezetességeit a történelmi csatornákat, a Rijksmuseumot, a Van Gogh Múzeumot, a Stedelijk Múzeumot, az Amszterdam Hermitaget, az Anne Frank Házat, a Scheepvaartmuseumot, az Amszterdami Múzeumot, a Heineken Experiencet, az amszterdami királyi palotát, a Natura Artis Magistrát, a Hortus Botanicus Amszterdamot és a NEMO Tudományos Múzeumot. Ezeket a nevezetességeket többé-kevésbé végig is tudta nézni. A Van Gogh Múzeum kivételt képezett, mert annyi ember volt rá kíváncsi az ott-tartózkodása alatt, hogy egész egyszerűen nem tudott bejutni, annak ellenére sem, hogy vásárolt citykártyát is, amely magában foglalta ennek a múzeumnak a meglátogatását is. 

Felhévizy mindig elcsodálkozik, amikor Nyugat-Európában jár, hogy milyen is lett itt az élet. A metrókon, villamosokon, buszokon és természetesen az utcákon mindenféle náció megfordul, és nem turistaként, hanem helyi lakosként. 

Félix szomorúan konstatálta, hogy nagyon öreg már ahhoz, hogy megszokja ezt a megváltozott világot. Az ő konzervatív értékrendjéhez sok már ez a fene nagy sokszínű liberalizmus. 

Európa nagyvárosaiban szinte kivétel nélkül ilyen lett az élet. Tényleg csak mi és még egy-két ország maradt már meg csak olyannak, amilyen régen volt. Természetesen a modern világ nálunk is jelen van, betette már a lábát, de még dacolunk a liberális árral, amíg bírjuk. Nagyon nehéz lesz megvédeni az értékeinket, annyi bizonyos. Amszterdam, ha lehet úgy fogalmazni, az egyik legliberálisabb is Európa nagyvárosai közül. Szinte mindenhol marihuánaszag terjeng, hiszen legálisan lehet árulni és fogyasztani ezt a fajta kábítószert, és lányok kínálják magukat árucikként, kirakatban fehérneműben pózolva a híres-hírhedt piros lámpás negyedben. Érdekes, hogy mindezt senki sem teszi szóvá, hiszen itt aztán a kirakatüveg mögött, vörös bársonnyal borított kis bokszokban vajmi kevéssé figyelnek a lányok, nők jogaira az biztos. Ez is része a híres liberális kettős mércének. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városban sétálva feltűnő, hogy nagyon koszosak az utcák, úgy látszik, a liberális városvezetés itt sem ad úgy a tisztaságra, mint ahogy Budapesten is vannak ilyen gondok, mióta Karácsony vezeti a fővárost. Lehet az is, hogy a mi Gergelyünk amszterdami mintára szándékozik a kerékpárutakat is megbütykölni, azzal a különbséggel, hogy míg a holland fővárosban szinte mindenki kerékpárral közlekedik, addig Budapesten kihasználatlanok a kerékpárosok számára az autósok kárára leválasztott biciklisávok. 

Mindezek mellett azt mindenképpen meg kell említeni, hogy a múzeumok, a régi épületek, a csatornák csodálatosak, hangulatosak. Félix legmegdöbbentőbb találkozása azonban az Eye névre hallgató filmmúzeumban volt. A hírlapíró most látott először olyan mellékhelyiséget, ahol a férfi- és a női piktogramot pc módon már nem tüntették fel az ajtókon. A női és a férfimosdót mindössze az különböztette meg, hogy a férfivécé ajtaján szerepelt egy piszoárrajzocska is. 

Hölgyek    A szerző felvétele
Urak   A szerző felvétele

Felhévizyt ez mellbe vágta, hiszen a liberalizmus ilyen fokú nyomulása azért otthon még nem tapasztalható, bár vannak rá különböző próbálkozások. Mindent összevetve a hírlapíró nagyon jól érezte magát Amszterdamban, voltak jó és rossz élményei egyaránt.

– Főként így, sötétben tartott, trágyával etetett Fidesz-szavazó gombaként jó volt egy kicsit feljönni a fényre és megnézni, hogyan is vágja szép lassan tönkre magát az egykor számunkra olyannyira vágyott Nyugat – gondolta magában Felhévizy, majd akkurátusan pakolni kezdte a bőröndjét, különös tekintettel a kézzel festett kis facipőkre és a virágpiacon gondosan összeválogatott tulipánhagymákra, amelyeknek már jó előre elkészítette a helyét az erkélyén, mert liberalizmus ide, liberalizmus oda, a holland tulipánok még mindig csodaszépek.

Borítókép: Amszterdami életkép (Fotó: A szerző felvétele)

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.