Az OPEC+ az október 5-i ülésén napi egymillió hordó feletti olajkibocsátás-csökkentést fog fontolóra venni – közölték vasárnap OPEC-források a Reuters hírügynökséggel. Ez a szám kissé meghaladja a múlt héten közölt csökkentésre vonatkozó becsléseket, amelyek 500 ezer és 1 millió hordó között mozogtak.

OPEC
Fotó: Shutterstock

Az OPEC+, amely az OPEC-országokat és szövetségeseit, például Oroszországot tömöríti, 2020 márciusa óta először ülésezik úgy, hogy tagjai személyesen vesznek részt a bécsi összejövetelen.

„Ez egy olyan találkozó, amely egy nagyon érdekes globális időszakban zajlik” – mondta az egyik Reutersnak nyilatkozó személy.

A termeléscsökkentést a márciusban elért többéves csúcsról lecsúszott olajárak és a piaci volatilitás miatt fontolgatják.

Szaúd-Arábia, az OPEC de facto vezetője augusztusban jelezte először a piac korrekcióját célzó csökkentések lehetőségét.

Az OPEC-nek nem tetszik, hogy két év után először esett vissza negyedéves szinten az olaj ára, ezért az elemzők szerint borítékolható, hogy a jövő héten az olajkitermelés csökkentéséről dönthetnek.

A WTI határidős ára hordónként 81 dollár közelében mozgott pénteken napközben, ami 23 százalékos visszaesést jelent az előző negyedév záróértékéhez mérten.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vezetői amúgy csütörtökön ismét azt jelezték a piacoknak, hogy tovább emelik a kamatlábakat a száguldó megfékezése érdekében, ami újólag aggodalmat kelt a fekete arany iránti kereslettel kapcsolatban – írja a Bloomberg.

Az emelés a Fed szerint elkerülhetetlen, a dollár ugyanis szeptemberben is bivalyerős volt, s persze mindez folyamatosan nyomást gyakorolt az olaj árazására.