Átszervezi a magyarországi Spar-t az osztrák anyacége, a Spar Österreich – erről is beszélt az ausztriai kiskereskedelmi csoport vezérigazgatója egy helyi szaklapnak adott nyilatkozatában.

Budapest,,Hungary,-,May,4,,2023:,Feet,Of,Shoppers,,Cotumers,
Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk” (Fotó: Shutterstock)

Hans Reisch ezúttal a Lebensmittel Zeitungban (LZ) szólalt meg, de a nagyjából ezzel egyidőben a die Presse is interjúzott vele. Az egymás utáni két nyilvános szereplés üzenete lényegében megegyezik: a menedzser szerint a magyar állam viszonylag nyíltan tolmácsolta feléjük, hogy részesedést szerezne a kiskereskedelmi láncban.

Mi baja a Sparnak Magyarországgal?

A némiképp szokatlanul éles kirohanás nem előzmény nélküli. A napokban derül ki, hogy a salzburgi székhelyű boltóriás bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál a kiskereskedelmi különadó miatt. Ennek felső mértéke az idén 4,5 százalék és azokra vonatkozik, akik nettó 100 milliárd forint felett árbevételt érnek el. De kifogásolták az élelmiszerár-stopot is. Tekintve, hogy sem a kiskereskedelmi különadó (ez 2020 májusától jelent meg újra), sem az élelmiszerár-stop (ezt tavaly augusztusban már kivezették) nem új intézkedés, felmerül a kérdés, hogy a Spar miért éppen most nyitotta ki a vitát uniós szinten.

Mindenesetre az áruházlánc azt közölte, hogy a szóban forgó intézkedések egyértelműen összeegyeztethetetlenek az uniós joggal és mintegy 90 millió euróval növelték a Spar költségeit. Így 2023-ban majdnem 50 millió eurós veszteséget okoztak a cégnek.

A magyar kormány a Telexnek reagált a vádakra. A Miniszterelnöki Kabinetiroda világossá tette, hogy a kiskereskedelmi különadót az bírósága nyilvánította jogszerűnek. 

Ezek a tények, minden más állítás alaptalan

– szögezték le. 

Hogyan alakították át a Spar Magyarországot?

Akárhogy is, az LZ-ben megjelent cikk meglehetősen elmérgesedett viszonyokat vázolt fel. Hans Reisch – akit tavaly novemberben neveztek ki az osztrák vállalat élére és egyébként a Spar-alapító Hans F. Reisch unokája ugyanis bejelentette, hogy a szorongattatott helyzetük miatt alaposan átalakítják a magyarországi tevékenységüket. Az új struktúra meglehetősen bonyolult, de a lényege, hogy 

  • a kereskedelmi és logisztikai, valamint a Spar Magyarország által megvásárolt földterületek és épületek tulajdonosi jogait áttelepítették Svájcba egy ottani leánycégük, az Aspiag Management AG alá.
  • Ezen túlmenően pedig a Spar Magyarország által üzemeltetett kiskereskedelmi láncot az osztrák anyacéghez csatolták. 

Ezek nem kis mozgások, hiszen a Spar Magyarországon mintegy 14 ezer embernek ad munkát, ezzel pedig az ötödik legnagyobb munkáltatónak számít itthon. Tavaly év végén 368 saját üzemeltetésű áruházzal rendelkezett, illetve franchise programjában további 273 áruház működött. Magyarországon a második legnagobb élelmiszerbolt (a Lidl mögött), 2023-ban bruttó 2,78 milliárd euró bevételt ért el, ez hozzávetőleg 1000 milliárd forintot jelent.

Kivonul-e a Spar Magyarországról?

Hans Reisch tehát ezekkel a lépésekkel látja biztosítva a Spar magyarországi operációját, azonban nyíltan beszélt a kivonulás forgatókönyvéről is. Ez mind az LZ-, mind a die Presse-anyagban felmerült kérdésként. Egyértelművé tette, hogy nem akarják elhagyni Magyarországot. "Sokat fektettünk be, olyan erősek vagyunk a magyar piacon, hogy annak feladása durva hanyagság lenne. Inkább harcolunk – húzta alá.

A történetnek ezzel azonban biztosan nincs vége.

Milliárdos beruházás Szentendrén: új áruházat, sétányt, zöldfelületeket, parkot kap a város

A modern, több mint 4000 négyzetméteres szentendrei SPAR szupermarketre és mélygarázsra, valamint a környezetének megszépítésére zöldmezős beruházás keretében mintegy 3,6 milliárd forintot fordít az élelmiszer-üzletlánc.