Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

2022. május 16. 16:36

Követik a finnek példáját a svédek.

2022. május 16. 16:36
null

Magdalena Andersson svéd kormányfő az ügyben tartott parlamenti vitát követően tett bejelentésében azt mondta: az ország most lezár egy korszakot, és egy új korszakba lép át. Hangoztatta, hogy a svéd parlamentben a képviselők nagy többsége támogatta a NATO-csatlakozást, és a hivatalos jelentkezést  Finnországgal összehangolva – már a napokban be is nyújtják.

A legjobb döntés Svédország és a svéd lakosság számára az, hogy csatlakozik a katonai szövetséghez

– mondta Andersson, hozzátéve: arra számítanak, hogy a taggá válás teljes folyamata egy éven belül lezárulhat. A stockholmi parlamentben tartott biztonságpolitikai vitán hétfő délelőtt csaknem az összes párt támogatta Svédország NATO-tagságát.

A finn parlament is hétfőn ül össze, hogy megvitassa a NATO-csatlakozás kérdését. Az ország államfője és miniszterelnöke vasárnap már megerősítette, hogy Helsinki be fogja adni csatlakozási kérelmét. A két skandináv ország csatlakozását az észak-atlanti szövetség összes jelenlegi tagállamának jóvá kell hagynia.

(MTI)

Nyitókép: Henrik Montgomery / TT News Agency / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tjunior
2022. május 16. 18:13
Putykó a nyugat megosztottságára játszott, nem is alap nélkül, hisz a Krimet elfogalalta. De most a falnak rohant, szerintem még a nyugatot is meglepte, hogy megtaláta a tökét de Puttler-papát egészen biztos,
oskar
2022. május 16. 18:08
Béke akkor lenne ha a NATO megszűnik.
Akitlosz
2022. május 16. 18:07
A svéd lakosság nem lett megkérdezve, a kormánynak erre nincsen hatásköre. Ez egy diktatúra döntése népszavazás nélkül.
Senki Alfonz
2022. május 16. 17:44
Most ez az asszonyság melyik a két miniszterelnök asszony közül: a pénztáros vagy a szakmunkás??? De ha egy kicsit alulképzettek, akkor legalább miért nem csinosak vagy szépek???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik