Az ENSZ könyörög Oroszországnak, hogy nyissa meg a tengeri kikötőket a gabonaszállítmányok előtt, miután egyre súlyosabb az élelmezési válság a világon. David Beasley, a Világélelmezési program vezetője szerdán egyenesen Vlagyimir Putyin elnökhöz fordult. „Ha van egyáltalán szíve, akkor, kérem, nyissa meg ezeket a kikötőket… hogy etetni tudjuk a szegények legszegényebbjeit, és elkerüljük az éhínséget, ahogyan a múltban is tettük, amikor a nemzetek összefogtak.” 

Beasley emlékeztetett, hogy a szervezet 125 millió embert élelmez, és a gabona ötven százalékát Ukrajnától vásárolja.
Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonatermelője, amely az zömét az azovi- és a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította, az orosz invázió kezdetekor azonban ezeket lezárták, így a kivitel csak vasúti szállításon és kisebb dunai kikötőkön keresztül folytatódhat.

Gabona, búza
Fotó: Anadolu Agency via AFP


A kérésre Andrej Rugyenko miniszterelnök-helyettes válaszolt . „Nem csupán az Orosz Föderációhoz kell fordulnia, hanem mélyen meg kell nézni a komplex okokat, amelyek a jelenlegi élelmiszerválságot okozták, és ezek elsősorban azok a szankciók, amelyeket az Egyesült Államok és az hozott, és amelyek megzavarják a normális szabadkereskedelmet, beleértve a búzát, a műtrágyát és más élelmiszeripari termékeket is” – mondta az Interfax tudósítása szerint. A Sky News értelmezése szerint 

ez azt jelenti, hogy meg kell fontolni a szankciók visszavonását, hogy megnyíljanak az ukrajnai kikötők.
Oroszország és Ukrajna együttesen a világ búzaellátásának közel harmadát adja. Ukrajna a kukorica, az árpa, a napraforgó- és a repceolaj jelentős exportőre is, míg Oroszországból és Fehéroroszországból – amely támogatta Moszkvát az ukrajnai beavatkozásban, és amely szintén szankciók alatt áll – származik a kálisó globális exportjának több mint 40 százaléka. A háborús cselekmények miatt ráadásul az ukrán termőterület harmada használhatatlanná vált.