A Sziget 2022 legjobb képei – Ez történt az idei fesztiválon

Ilyen volt az idei szabadság szigete, amely valaki szerint a fiatalság hete.

2022. 08. 17. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első nap – Elkezdődött a Sziget 2022 Fesztivál

Európában egyedülálló összművészeti kínálattal várta a látogatókat a Sziget Fesztivál augusztus 10. és 15. között. A rendezvényre már kedden több ezren kiköltöztek, 103 országból érkeztek vendégek, és 54 ország művészei készültek produkcióval.

A 2019 után újra megvalósuló, immár 28. Sziget Fesztivál két legdrágább fellépője Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró. Ám a többi nagyszínpados headliner, azaz fő fellépő is csupa világsztárból állt. Koncertet adott az Arctic Monkeys, a Tame Impala, Calvin Harris, a Kings of Leon, a friss Grammy-díjas ausztrál Rüfüs du Sol és Stromae is.

Naponta több mint 150 koncert, előadás és egyéb program, a hat nap alatt mintegy ezer produkció mutatkozott be az 54 programhelyszín valamelyikén. Igazi összművészeti fesztivállal készültek a szervezők: a zene mellett idén is volt cirkusz, utcaszínház, stand-up és kabaré, tánc és filmvetítés, vurstli és még sok minden más. A tánc- és színházprogramnak külső helyszínek, két szabadtéri színpad ad otthont, a Magic Mirror sátor számos különleges produkciója között láthatta a közönség Scott Maidment Szigetre készült show-ját, a Nagy Utcaszínház előadásait esténként a katalán Sacue társulat mutatta be.

A nagyszínpad utáni második legnagyobb programhelyszínen, a tizenötezres befogadóképességű FreeDome sátorban mások mellett Caribou, Jungle, a Fontaines DC vagy Princess Nokai adott koncertet, de több mint tízezren bulizhattak a Party Arénában, az elektronikus zene fő helyszínén. Utóbbi volt a hivatalos nyitóbuli helyszíne a holland Q-Dance-szel, illetve a záróbulié az Elrow produkcióval. Az alternatívabb elektronikus műfajoknak otthont adó Samsung Colosseum látványban, hangban és fényben is megújult.

Az Európa Színpadon a feltörekvő zenekarok léptek fel, világzenét a Global Village-ben hallgathatnak a fesztiválozók. Új helyszín volt a DropYard, ahol a trip-hop, a rap és a trap zenével találkozhatott a közönség, míg a Hajógyár Petőfi Színpadon a hazai könnyűzenei színtér különleges műsorokkal jelentkezett.

A nyitónapon készült képgalériánk.

Milky Chance – hétköznapi megjelenésű kora esti német pörgető

A nagyszínpad második, egyben kifejezetten nagy érdeklődésre számot tartó fellépője a két gimnazista barát által alapított Milky Chance német formáció volt. Előzetes kedvenc lejátszási listáim alapján azt gondoltam, hogy óriási pörgés lesz a színpadon, és a zenekar kirobbanó energiája mindent megtölt a küzdőtéren. Nem volt hiány hangulatból az elektronikus, folkzenei és popos elemekkel is operáló Milky Chance koncertjén, ám az a fajta kirobbanó lendület, amelyet korábban tapasztaltam a dalaik hallgatása közben, nem érkezett meg hozzám a küzdőtérre. Mert azzal, hogy a tagok bármikor szembe jöhetnének velünk az utcán – el is mennénk mellettük –, semmi gond nincs, hiszen jól zenélnek. Fülbemászó dalokat írnak. A Colorado, a Stolen Dance és a Down By The River remek nóták, igazi táncolós és együtténeklős slágerek. A közönség is élvezte. A koncert mégsem adta vissza számomra azt az energiát, amelyet a fülesemben hallgatva, stúdióminőségben érzékelek. Délutáni, korai esti nagyszínpados fellépőnek tökéletesek. Csiszár Virág, a Sziget Kft. által szervezett fesztiválok bookingmenedzsere nagyon érzi és érti a munkáját.

Dua Lipa, a koszovói gyökerekkel rendelkező brit lány ismét a Sziget nagyszínpadán

A huszonhat évesen már a csúcson lévő énekesnő Physical című dalával kezdődött a show. Azt sem tudom igazán, hogy mennyi vokalista volt a színpadon. Lehettek nyolcan-tízen, egészen biztos. És az egyébként is kiváló hangú, számtalan díjjal rendelkező énekesnő dalait csak még erőteljesebbé és átütőbbé tették.

 

Dua Lipa szerint is elképesztő energiák mozogtak a Szigeten.

 

Az énekesnő kiemelte, hogy mennyire hálás, hogy ismét a Szigeten léphet fel. (2018-ban már játszott a nagyszínpadon.) 

Második nap a Szigeten – Bastille koncert

Tizenhét dalt játszottak, főként a legkedveltebb, Give Me The Future című lemezről. Nagy közönségkedvenc volt a Szigeten a Happier, amely egy Marshmello-cover.  Az énekes Dan Smith olyannyira együtt rezgett a közönséggel, hogy teljes valójában meg is érkezett közénk egy dal erejéig. És bár testőrök hada kísérte, igazán szép gesztus volt tőle. A Future Holds című dal közben valódi diszkóparti alakult ki a nagyszínpad küzdőterén, hogy aztán a Shut Off The Light tovább énekeltesse és táncoltassa a közönséget.

 

A legnagyobb sláger, a Pompei jelentette az egyik záróakkordot. 

 

Kings of Leon koncert

Hidegebb volt, mint az első napon, a por továbbra is hatalmas volt. Az este is visszafogottabb volt, mint az a Szigeten megszokott. Talán a Dua Lipa-koncert másnapja, talán a Justin Bieber-koncert előestéje volt. Talán egyik sem, csupán egy szokásos Sziget-nap. Lehet, hogy csak arról van szó – és erre már korábban is utaltam –, hogy másképp fesztiválozunk, mint két éve. Felszabadultan, de sokkal jobban figyelve egymásra. Picit higgadtabb rezgésekkel. Élhetőbben, minden korosztály, zenei stílus és kulturális irányzat kedvelői számára befogadhatóbban. Ez a Sziget 2022 idején is érzékelhető. Ez az a lüktetés, amely meghatározta a Kings of Leon koncertjének hangulatát is.

Harmadik nap – Justin Bieber a Sziget 2022 szinonimája

Döbbenetes, hogy Justin Bieber karrierje még a felénél sem jár, és már itt tart. Justin Bieber betegség miatt megszakított világ körüli turnéja Budapestre érkezett, és több mint másfél órán keresztül ámulatba ejtette a rajongókat. A Justice World Tour, amelynek Helsinki utáni állomása volt a Sziget fesztivál, telt házat produkált. A rajongók pedig elengedhették magukat, s a mérhetetlen embertömeg ellenére vagy éppen azért minden pillanatát élvezhették a Sziget kétségtelenül legjobban várt koncertjének.

 

A sztár félmeztelenül, táncosokkal, pattanásos bőrrel, ráérősen tolta le a koncertet.

 

Bieber fellépése a legdrágábbak közé tartozott az idei fesztiválon. Három hete még az is bizonytalan volt, hogy eljön-e. Végül jött. Saját bevallása szerint nagyon várta már, hogy újra színpadon állhasson. Hát most igazán érett dalokkal – a látványos pattanásaival együtt is –, éretten állhatott a Sziget nagyszínpadán. Annak ellenére, hogy komoly betegséggel küzd/küzdött. Mivel a teljes világ körüli turné gyakorlatilag ugyanazzal a setlisttel fut, nagy meglepetés nem érte a közönséget.

A koncert a tizedik nóta környékén, a Sorrynál vett igazi lendületet.

Bieber korábbi legnagyobb slágereit, a Boyfriendet és a Babyt a koncert végére tartogatta, melyet megelőzött egy több mint tízperces örömzenélés, instrumentális formában. Az énekes fehér zongoránál ülve muzsikált. Rajta és zenésztársain is látszott, hogy maximálisan átadják magukat az önfeledt zenélésnek. Az érzésnek, hogy ismét közönség előtt koncertezhetnek.

Negyedik nap – Calvin Harris és Lewis Capaldi a nagyszínpadon

A mindössze huszonöt éves skót énekes-dalszerző Lewis Capaldi az a forma, akit valóban a zenéjéért, a hangjáért, s nem mellesleg a karakteréért és a humoráért szeretnek. A Lewis Capaldi-jelenség elsőre talán nehezen értelmezhető. Megosztó és magával ragadó. A zenekar és a hangszerek pedig úgy szólaltak meg a Szigeten, hogy igazi zeneorgiában volt része a közönségnek. Az egyik legnagyobb sláger, a Before You Go a fináléban kapott helyet, s megérdemelten vívta ki a közönség ovációját. Így volt ez a záróakkord, a Someone You Loved esetében is, amelynek utolsó taktusait hosszasan énekelte a közönség is. (A dal Brit Awards-nyertes.)
Calvin Harris fellépése

Ahogyan azok a világsztárok sem nyúltak mellé a kooperációval, akik dolgoztak már Calvin Harrisszel. Ezek a dalok is elhangzottak a Szigeten: Aviciinek, Sam Smithnek, a The White Stripesnak és a pár napja a fesztivál nyitónapjának legnagyobb show-ját produkáló Dua Lipának is van már a producerrel közös dala. A One Kiss természetesen mindkét koncerten óriási sikert aratott.

A Sziget szombati napjai mindig gigaerősek, nem volt ez másképp 2022-ben sem. Ugyanakkor a negyedik napon az is elmondható, hogy ebben az évben a Sziget minden napja brutálisan tartalmas volt. Az, hogy melyik koncert milyen szempontból emlékezetes, nagyon szubjektív: a Kings of Leon és Lewis Capaldi például ezért. Justin Bieber és Calvin Harris pedig azért.

Az orosz katona és Drew Barrymore a Sziget 2022 ötödik napján

Az Ibis x All Europe Stage színpadán az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hazai csapat, a Platon Karataev játszott. A csapat szeptemberben a Vad Fruttik vendégeként játszik a fővárosban. Ezzel nagyjából körbe is határoltam a koncert hangulatát. Depresszió, experimentális elemek és a felhő- vagy épp cipőbámulós posztrock hatásai. Tolsztoj karaktere után szabadon. Ha létezik hurráoptimista magyar zene, akkor létezik az introvertált és mégis a közönségét megtaláló, önmagát indie-ként aposztrofáló Platon Karataev is.

A Free Dome színpadon a Palaye Royale – kosztümös őrület Kanadából

A pop mint műfajmegjelölés szerepel ugyan a trió hivatalos leírásában, de

ez a muzsika a rock és a popularitás őrült, addiktív verziója, amely pillanatok alatt csúcsra járatja az adrenalinlöketet az ereinkben.

A Free Dome névre keresztelt – sokak által cirkuszi sátorként aposztrofált helyszín – a Sziget nagy meglepetése volt. Mind a fellépőkben, mind a hangzásban. Már évek óta. A koronavírus-járvány előtti utolsó Szigeten itt lépett fel Yungblud is, s akkor még közel sem volt akkora sztár, mint most. Azért hozom fel példaként a brit énekest, mert a Palaye Royale akárhol is tart most, pár év múlva ugyanolyan ívben szárnyal majd a csúcsra a zenei karrierje, mint a brit zenészé.

Anne-Marie a Sziget nagyszínpadán

A színésznő fiatal mását megformáló, piros skótszoknyában és derékig érő, platinaszőke copfokkal koncertező brit énekesnő kétségtelenül legnagyobb slágere a Sean Paulal és a Clean Bandittel készített Rockabye. Ez a dal – biztos, ami biztos – a koncert első harmadában elhangzott. A korai kezdéshez képest tetemes számú közönség előtt női zenészekkel fellépő énekesnő külseje és az óriási kék színű, felfújható lufimaci csak erősítették a kislányos hatást. A könnyed, kora esti popzene a koncert végére elismerésre méltó tömeget vonzott a Sziget nagyszínpadához.

Tame Impala volt a vasárnap kiemelt fellépője a nagyszínpadon

Az internetes szaklapokban pszichedéliaként és alternatív rockként is jellemzett koncert messze állt ezektől a műfaji meghatározásoktól. A hangulat ezúttal nem pörgött fel teljesen.

A lezáró hatodik nap 

Stoner pszichedélia: garantált addikció a Clutch koncertjén

A Clutch-koncert stoner-blues-pszichedéliája megteremtette a záróakkordot a 2022-es Szigetes élményeim sorában. A 16 dalból álló műsor minden eleme atombiztos alapokon állt. A tagok, Neil Fallon frontember addiktív karakterével az élen, mindannyian profi zenészek. A Clutch zenéjét a pszichedélia és a stoner rock jellemzi leginkább, de tartalmaz klasszikus rock, blues, metal, funk és nyomokban punk elemeket is. Érdemes azonban az első két műfajmegjelölésre koncentrálni.

A Sziget utolsó napjának headliner zenekara: Arctic Monkeys

A nagyszínpad fellépője nagy Oasis-fanatikus, s ez érezhető is a dalaikon. Aki nem kedveli a Gallagher fivérek stílusát, inkább Arctic Monkeys-t se hallgasson. A Szigetes koncertet említésre méltó momentum nélkül, nagyjából ugyanazon a hőfokon végigzenélő csapaton sem láttam kimagasló lelkesedést. A közönség is kissé enerváltnak tűnt – persze ez az utolsó nap energiahiányos és még mindig porfelhős állapotának is betudható. A teljes koncert egységet alkotott, de kiugró pillanata nem volt. Egy Arctic Monkeys-fellépés volt a sorban, amelyet a rajongók élveztek, de nem garantálom, hogy újak is születtek a Szigeten.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.