Közélet

Oroszország európai szomszédai nem segítenek a sorozás elől menekülőknek

Kérdéses, hogy mi a helyes cselekedet a sorozás elől menekülők kapcsán. Míg egyesek szerint esélyt kell adni azoknak az oroszoknak, akik Putyin rendszerének ellenségei, mások szerint ez csupán a rendszert erősítené meg.

A sorozás elől menekülő oroszok nem számíthatnak az ország uniós szomszédainak jóindulatára. Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia a mobilizáció hírére gyorsan közölte, hogy nem kíván változtatni menedékjogot biztosító politikáján, így az, hogy valaki sorköteles Oroszországban, nem jár automatikusan menedékjoggal.

Police officers are seen deployed in central Novosibirsk on September 21, 2022, following calls to protest against partial mobilisation announced by President Vladimir Putin. - President Vladimir Putin called up Russian military reservists on September 21, saying his promise to use all military means in Ukraine was "no bluff," and hinting that Moscow was prepared to use nuclear weapons. His mobilisation call comes as Moscow-held regions of Ukraine prepare to hold annexation referendums this week, dramatically upping the stakes in the seven-month conflict by allowing Moscow to accuse Ukraine of attacking Russian territory. (Photo by Rostislav NETISOV / AFP)
Fotó: Rostislav  Netisov / AFP

A bevonulás megtagadását 10 éves börtönnel büntető országból így egyre nehezebb lelépni, különösen, hogy a legtöbb európai repülő- vagy vasútjárat a szankciók miatt már nem üzemel, 

Azoknak sincs könnyebb dolguk, akik közúton hagynák el az országot mielőtt megkapnák a behívót, ugyanis továbbra is egyedül Finnország felé állnak nyitva a határok, ám pénteken a finn kormány is úgy döntött, hogy korlátozni kívánja az országba lépő oroszok számát. Csütörtökön pedig Norvégia – amely nem EU-tag, de része a schengeni zónának – felfüggesztette azt a vízummegállapodást, amely a két ország között egyedüliként nyitva álló sarkvidéki Storskog határátkelőn könnyítette meg az oroszok beutazását. Így a Mongólia felé vezető határátkelőkön alakulnak ki sorok.

Paradox módon az ukránok is azt kérik Európától, hogy ne nyújtson segítő kezet a sorozás elől menekülő oroszoknak. Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója a Twitteren azt javasolta a kényszersorozás útján Ukrajnába érkezőknek, hogy az első adandó alkalommal inkább adják meg magukat.

Azt, hogy az unió kiknek és milyen alapon biztosít menedékjogot, azt az EU szabályainak megfelelően esetenként kell eldöntenie a bevándorlási hatóságoknak. 

Korábban már volt azonban példa arra, hogy az európai országok menedékjogot adtak a kényszersorozás elől menekülőknek, 

így a 2015-ös menekültválság idején a Földközi-tengeren legnagyobb számban átkelő eritreaiaknak.

A mobilizáció elől az országot elhagyó oroszokat a lengyel és balti hatóságok aligha részesítik menekült státuszban. Németországban azonban más a helyzet, így több koalíciós miniszter is beszélt arról, hogy üdvözlik a háború elől menekülőket is, és a kérdés az Európai Bizottság napirendjére is felkerült. Mindez azt követően merült fel ismét, hogy korábban több európai ország hozott intézkedéseket az orosz turisták távoltartása érdekében, miközben Franciaország és Németország amellett érvelt, hogy nyitva kell hagyni az ajtókat a Putyin rendszeréből menekülők előtt – írja a The Wall Street Journal.

Amennyiben a menedékjogot a sorozás alá esőkre is kiterjesztik, úgy több száz ezer ember érkezhet a kontinensre.

A vita fő kérdése az, hogy milyen stratégia segíthet az orosz invázió visszaverésében. Akik a menekülők előtt becsapnák az ajtókat, úgy gondolják, hogy ezzel a belföldi nyomást erősíthetik a rendszeren, 

Ugyanakkor egészen más következtetésre jutott Bill Ackman amerikai milliárdos, aki szerint az orosz bevándorlók befogadása az letörését is segítheti. Szerinte ugyanis míg a Fed csupán a kereslet csökkentésével tudja visszafogni a drágulást, addig a bevándorlás a kínálatot növelheti, és amennyiben ez agyelszívással párosul, úgy az az orosz gazdaságot is gyengíti – írja a Fortune.

 

Mihajlo Podoljak mobilizáció migráció mozgósítás menedéjkog orosz-ukrán háború menekültáradat Bill Ackman
Kapcsolódó cikkek