Migránskvótát vezetnek be a hannoveri közhivatalokban

Bírálják a török származású zöldpárti polgármester tervét.

2022. 09. 24. 15:30
Integration class for refugees in Hanover
Darek, a refugee from Syria whose asylum statues was confirmed by German authorities, takes part in an integration class at the inlingua language school in Hanover, Germany, 14 April 2016. Following months of debates, the heads of the German government coalition of CDU, CSU and SPD have finally come to an agreement on government policies on refugees and an intergration bill which includes offers and sanctions. In future, intergration classes are to become mandatory for arriving migrants and refugees in Germany. Whoever declines or discontinues the participation in such a programme will have to face sanctions and a cut in benefits. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/JULIAN STRATENSCHULTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírálatok kereszttüzébe került Hannover zöldpárti polgármestere, miután kiderült, hogy a város alkalmazásában álló minden harmadik embernek migránsnak vagy migránshátterűnek kell lennie.

 

A városi önkormányzat integrációs bizottsága által megfogalmazott javaslat szerint minden harmadik állásajánlatot kizárólag bevándorló-hátterűek pályázhatnak meg.

 

Első körben az lenne a cél, hogy 2026-ig a külföldi származású köztisztviselők és közalkalmazottak aránya a 17 százalék legyen. A város kampányt indít a sokszínűség előnyeinek népszerűsítésére; a „sokszínűség napját” a helyi iskolákban is meg kellene ünnepelni, rasszizmusellenes kurzusokat szándékoznak tartani a városi hivatalokban, továbbá díjat hoznak létre a „migránsvállalatok” megjutalmazására.

– Egy zöldpárti polgármester kellett a valódi változáshoz! – közölte diadalittasan Twitter-üzenetében a német Zöldek Bundestag-frakcióvezetője, a török származású Filiz Polat. Hannover első embere 2019 óta a szintén török származású Belit Onay. Az alsó-szászországi főváros lenne az első német város, amely migránskvótát vezet be.

Meggyőződésem, hogy együtt viseljük a felelősséget azért, hogy minden hannoveri polgár jól érezze magát, és diszkriminációtól mentesen élhesse az életét

 – nyilatkozta.

Terve azonban nem mindenkinek a tetszését nyerte el.

Mi történik az állások maradék kétharmadával? A „bionémeteknek” tartják fent?

 – vetette fel gúnyosan Alexander Graf Lambsdorff, a liberális FDP politikusa. Mint mondta, a diszkrimináció, legyen az negatív vagy pozitív, alkotmányellenes. Arnd Diringer alkotmányjogász a német sajtónak nyilatkozva közölte, az alkotmány világosan kimondja: minden német állampolgárt megillet a jog, hogy egyenlő eséllyel pályázhassa meg a közalkalmazotti állásokat. – A kvóták szembemennek a demokrácia alapelveivel. Ezt még a CDU sem értette meg, amely a párttagságának negyedét kitevő nők számára 50 százalékos női kvótát vezetett be a pártvezetésben. Ráadásul az egész terv az alkotmány 33. cikkelyét is sérti, hiszen csakis a pályázók rátermettsége, tehetsége és tapasztalata vehető figyelembe, ha közalkalmazotti állás betöltéséről van szó.

 

Mindenesetre mostanra már megtanulhattuk: mindhárom kritériumot semmibe lehet venni, ha kvóta- és migrációpolitikai ügyekről van szó

 

 – olvasható a Tichys Einblick hírportál véleménycikkében.

Belit Onayt korábban amiatt is sokan kritizálták, hogy 2020 márciusában, amikor a német szövetségi kormány görögországi táborokban rekedt migránsok befogadását mérlegelte, azt mondta: „Nálunk van hely.” Eközben Hannoverben hajléktalanokat küldtek el egy hajléktalanszállóról.

 

Borítókép: Szíriai migráns vesz részt német nyelvtanfolyamon Hannoverben. (Fotó: AFP/JULIAN STRATENSCHULTE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.