Közélet

Ez ám a fordulat: Von der Leyen megvédte az oroszokat

Bár Ursula von der Leyen szerint az orosz kultúrát nem szabad összekeverni Vlagyimir Putyin tetteivel, az orosz állami televízió büszkén tudósított a La Scala megnyitójáról, amelyen orosz darabnak tapsolt a közönség.

A Borisz Godunov című orosz operával nyitották meg a milánói La Scala évadját, az előadáson megjelent többek között Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. A legendás épület előtt tüntetők várták őket, akik azért tiltakoztak, mert éppen orosz produkciót választottak a művészeti év egyik legfontosabb napján, és úgy vélik, ez a Kreml propagandájának győzelmét jelenti. Az olasz politika, üzleti élet és kultúra legfontosabb képviselőiből álló közönség mindenesetre nem ezzel foglalkozott, a beszámolók szerint az egyik orosz művész kapta a legnagyobb tapsot.

Opening of the new season of La Scala Opera in Italy
Ursula von der Leyen (balról a második) szerint nem szabad büntetni az orosz kultúrát Vlagyimir Putyin miatt.
Fotó: Italian Presidency / AFP

Fantasztikus és bátor emberek az ukránok, az maximálisan kiáll mellettük. De az orosz kultúrát nem szabad összekeverni Vlagyimir Putyinnal, és nem engedhetjük meg Putyinnak, hogy még a nagy orosz költőket, zeneszerzőket is elvegye Európától

– védte meg a milánói vezetőség döntését Von der Leyen. Ugyanerről beszélt Meloni is, aki úgy véli, az orosz történelem és kultúra nem tehet elnökének bűneiről, és Olaszország továbbra is mindenben támogatja Ukrajnát a védekezésben. A La Scala azt közölte, hogy a darabot három évvel ezelőtt választották az évad nyitányára, és a háború kirobbanását követően már nem volt idő lecserélni, ráadásul a Borisz Godunovnak semmi köze Putyin propagandájához.

Ennek ellenére egyébként az orosz média büszkén számolt be az eseményről, az állami televízió jelen volt a megnyitón is.

Mindez természetesen felbőszítette a tiltakozókat, olasz televízióknak többek között harkovi menekültek beszéltek arról, hogy az időhiány nyilvánvaló hazugság, hiszen a varsói operaház például néhány nappal azt követően, hogy Oroszország megindította a támadást, az ukrán nép szenvedésére hivatkozva lemondta ugyanennek a darabnak az áprilisra tervezett bemutatóját, és közölte, csak a békeidőben hajlandó színpadra állítani.

New season opening of La Scala Opera held with protests in Italy
A tiltakozók szerint olasz operával kellett volna megnyitni az évadot.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Nem értem, az olaszok miért hiszik azt, hogy az orosz kultúrának semmi köze az orosz kormányhoz. Összefonódik a középkori mentalitással, ami létrehozta Putyint” – mondta az egyik tüntető.

Hangsúlyozta, kilenc hónapja volt a La Scalának, hogy az orosz operát olasszal helyettesítse, és nincs belőlük hiány.

Egy másik, ukránokat támogató civil szervezet úgy döntött, azzal csatlakoznak a tüntetésekhez, hogy ukrán zeneszerzők műveit hallgatnak meg. Álláspontjuk szerint az orosz kultúra elnémítása ebben az esetben az ukránokkal való szolidaritás jele lett volna.

Javában készül az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomag

Tovább fokozná a Moszkvára nehezedő nyomást az Európai Bizottság, mivel háborújával Oroszország továbbra is halált és pusztítást okoz Ukrajnában.

 

 

Giorgia Meloni orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Olaszország Ursula von der Leyen La Scala
Kapcsolódó cikkek