„A birodalmi szimbólumot meg kell semmisíteni” – az ukránok most a vereckei emlékművet bontanák le

2023. január 31. 17:17

Szerintük az emlékmű egy birodalmi védjegy.

2023. január 31. 17:17
null

A Vereckei-hágón, Lviv és Kárpátalja határán áll a honfoglalás tiszteletére emelt emlékmű – így nevezik a magyarok „új hazájuk” megszerzését a Kárpátokon túli Pannon-síkon – olvasható a bomok ukrán portálon. A portálon arról elmélkednek hosszasan, hogy a magyar emlékmű birodalmi szimbólum, amit le kellene bontani. 

A magyar emlékmű felállítására irányuló kezdeményezés mindkét alkalommal ellenállásba ütközött az ukrán hazafiak részéről, akiket meglepett, sőt felháborított a szomszédos ország azon törekvése, hogy

– fogalmaznak a cikkben.

 

 

Nyitókép: MTI

***

Kapcsolódó cikkek

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2023. február 01. 13:54
Orwelli birodalom van nyugaton .
Magnus
2023. február 01. 07:20
Csak tanulmányozni kellene mindenkinek főleg politikusoknak is a környező országok történelem könyveit...Amig nincsenek közös pontok a történelem tanításban addig soha nem lesz egyetértés..
Magnus
2023. február 01. 07:14
Szerinte Ukrajnának egyformán kellene kezelnie az egykori birodalmak minden jelképét. „Ha a császári örökség részeként lebontjuk II. Katalin emlékművét, akkor ne beszéljünk magyar műemlékekről, mert azok is birodalmi örökség. Nem létezhetnek a jók és a rossz metropoliszai. Túljutottunk a dekommunizáció szakaszán, most pedig a dekolonizáción kell túljutnunk, és ez a szakasz magában foglalja az örökség megvonását minden gyarmatosítótól, így a magyaroktól is" – foglalta össze Adamovych.
Magnus
2023. február 01. 07:12
Ráadásul az emlékmű felépítése Magyarország egykori, és nem a mai határán sértés az ukránokra nézve, mert amikor a 9. század végén a magyarok számára "új haza" kezdődött, más népek számára évszázadok óta. a rabszolgaságról. "Kétségtelen, hogy ezt az emlékművet nem kellett volna megépíteni, nem a megbékélés vagy a jószomszédság jelképe, hanem a birodalmi beavatkozások és követelések jelképe, ezért hiba volt megengedni, hogy megépítsék" - mondja Serhiy történész. Adamovics. - Ha összeszámoljuk mindazokat, akik átmentek a hágón, akkor be kell számítani a besenyőket és a mongol-tatárokat is, ez még sértő más népekre nézve. Miért nem állítanak emlékművet az avaroknak? Ha ez az emlékmű nem szerepel a történelmi és kulturális műemlékek nyilvántartásában, akkor a lebontása a hatályos jogszabályoknak teljesen megfelel."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik