Petry Zsolt tanítványa olaj a tűzre a Bayern München belviszályában

Manuel Neuer nemrég arról beszélt, hogy úgy élte meg Toni Tapalovic kapusedző kirúgását, mintha a szívét tépték volna ki, de a Bayern München véghez vitte, amit elkezdett: a csapat új kapusedzője, Julian Nagelsmann vezetőedző bizalmi embere, Michael Rechner Hoffenheimből érkezett, ahol Petry Zsolt volt egy időben a felettese.

2023. 02. 08. 15:07
Michael Rechner
Forrás: Bayern München
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fiatal kapusedzővel erősítette meg a szakmai stábját a Bayern München, a 42 éves Michael Rechner lett a január végén a hivatalos indoklás szerint szakmai nézeteltérések miatt elküldött Toni Tapalovic utódja. A Hoffenheimtől igazolt szakember egyértelműen Julian Nagelsmann vezetőedző bizalmi embere, amivel újabb csatát veszít a müncheni belviszályban az első számú kapus, Manuel Neuer. Rechner korábban Petry Zsolt egyik tanítványa, majd utódja volt a hoffenheimi Nagelsmann-érában.

Julian Nagelsmann
Bayern Munich - FC Villarreal
Julian Nagelsmann megkapja, amit akar Bayern Münchennél. Fotó: DPA/Angelika Warmuth

Egy kapusedző elküldése még a Bayern München-szintű csapatok esetében sem kelt különösebben nagy hullámokat, de a bajorokat tizenegy évig szolgáló Toni Tapalovic leváltása miatt botrány tört ki, elsősorban Manuel Neuer elhíresült nyilatkozata miatt. Mint megírtuk, a Bayern jelenleg síbaleset után lábadozó kapusa olyan erős interjút adott, ami miatt a csapatkapitányi karszalagot is elveszítheti a visszatérése után.

– Toni mindig a csapatunk tagja volt, mindenki így tekintett rá – fogalmazott a lábtörést szenvedett Neuer, akinek Tapalovic az esküvői tanúja is volt. – Nem nekem és velem dolgozott tizenegy és fél éve, hanem az összes kapussal. Mindig jól el tudtuk választani a munkát és a privát életünket. Igazi mélyütés volt a távozása, ráadásul már eleve a padlón voltam. Úgy éreztem, mintha kitépték volna a szívemet, ez volt a legbrutálisabb dolog, amit pályafutásom során átéltem, és elég sok mindent megéltem. Mindegyik kapus darabokra tört, mindenki sírt. Ez szerintem mindent elmond.

Neuer barátja helyett Nagelsmann bizalmasa

Neuer és Julian Nagelsmann vezetőedző között állítólag régóta feszült a viszony, amire csak rátett egy lapáttal a kapus felelőtlen síbalesete, amely miatt ebben az idényben már nem léphet pályára. A müncheniek emiatt igazolták le a Bundesliga egyik legjobb kapusát, a svájci Yann Sommert a Mönchengladbachtól, és Neuer távollétében a kapusedző leváltása is Nagelsmann pozícióját erősíti.

Ugyanis Tapalovic személyében nemcsak egy Neuerhez közel álló szakember hagyta el a szakmai stábot, hanem a helyére Nagelsmann bizalmi embere érkezett. 

Michael Rechner és Nagelsmann gyakorlatilag együtt nőttek fel a Hoffenheim akadémiáján edzőként, 2015-ig mindketten a klub utánpótlásában dolgoztak együtt, majd szinte egyszerre kerültek az első együtteshez. Rechner 2015 januárjában Petry Zsolt helyére lépve lett a Hoffenheim kapusedzője, ekkor Nagelsmann már szintén a szakmai stáb tagja volt, majd 2015 októberében ő lett a vezetőedző.

Korábban Petry Zsoltnak felelt

Rechner és Petry 2015-ben korabeli beszámolók szerint csendben cseréltek helyet Hoffenheimben. A fiatal német kapusedző addig az utánpótláskapusok felkészítéséért felelt, Petry pedig az első csapat kapusait edzette, aztán megcserélték a szerepeket. Nem sokáig, mert Petry Zsolt 2015 nyarán hívására a Hertha kapusedzője lett, majd Berlinből a lapunknak adott interjúban megfogalmazott, a klub értékrendjével ellentétes véleménye miatt távoznia kellett 2021-ben.

– Mindenben szorosan együttműködöm a profi csapatunk kapusedzőjével, Petry Zsolttal, mindent megvitatunk és napi kapcsolatban vagyunk – nyilatkozta Rechner a hoffenheimi munkájáról 2011-ben, amikor még mentorként tekinthetett a rangsorban felette álló Petry Zsoltra.

Michael Rechner most feljutott a szakma csúcsára, Németországban a Bayern Münchennél feljebb ugyanis aligha van lépcsőfok kapusedzőként. Nagy feladat előtt áll, elsősorban nem a rutinos Yann Sommer tavaszi felkészítése miatt, hanem azért, ami a nyártól vár rá, amikor Manuel Neuer visszatér, és vélhetően visszaköveteli majd a helyét a kapuban, amivel újabb lendületet kaphat a müncheni belviszály.

Borítókép: Michael Rechner, a Bayern München új kapusedzője (Fotó: Bayern München)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.