2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Radar

Radar - Miről mesélnek a történelem maradványai?

Ma van a régészet napja. Egyre többet tudunk meg őseink életéről, életviteléről, eszközeiről, társadalmukról vagy éppen vallási szokásaikról. Archeológusok, régészek és antropológusok, történészekkel karöltve dolgoznak szerte a világon, hogy rejtett titkokat fedezhessenek fel.

  • Radar - Miről mesélnek a történelem maradványai?

Az archeológia vagy régiségtan az a tudomány, amely a múlt tárgyi emlékeit kutatja. A szakkifejezés eredete egy görög kifejezésből ered, amely valamilyen történet elbeszélését jelenti. A felfedezett, évezredek óta a föld alatt lapuló ősi maradványok, újabb és újabb történeteket mesélnek. A mesék pedig érdeklik az embereket.

Májusban Egyiptomban számoltak be új felfedezésről. Gíza tartományban találták meg az ókori Egyiptom egyik legnagyobb temetkezési helyén az emberi és állati mumifikációhoz szükséges teljes eszköz készletet. A leletegyüttes, körülbelül az időszámítás előtti 380-as évekből származik. Ugyan ott, két eddig nem ismert sírkamrát is feltártak. Az új leletek sokat mesélnek Egyiptom múltjáról. De nagy turisztikai lehetőséget is jelent.

Pár kilométerrel arrébb, még márciusban a gízai Nagy Piramis főbejárata mögött egy kilenc méter hosszú rejtett folyosót fedeztek fel, amely további leletekhez vezethet. A régészet tudománya sem kerülheti meg a modern technológiát a siker érdekében. 2015 óta fejlett eszközökkel, többek között szkennerek és endoszkópok segítségével tekintenek be a piramisok belsejébe.

Peruban is fontos információval bővült az ősi kutúra ismerete. Nemrég jelentették be helyi régészek, hogy egy 4000 éves templomot találtak a Miraflores régészeti lelőhelyen. A szakértők szerint az U alakú templomban az emberek vallási szertartásokat végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Robotokkal teli jövő + videó

Radar – Robotokkal teli jövő + videó

Ha ez folyamatosan nő ilyen ütemben, akkor azért azt látjuk, hogy az elkövetkező évtizedekben már nem biztos, hogy meg fogunk azon lepődni, ha egy boltban vagy a gyógyszertárban egy robot fog minket kiszolgálni például.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!