idezojelek

A Greenpeace szerint télen kisgatyás magyarok mászkálnak otthon 25 fokban

Szerintük tömegek elvárása, hogy télen kisgatyában grasszálhassanak otthon.

Bácskai Balázs avatarja
Bácskai Balázs
Cikk kép: undefined

– A magyarok tömegeinek az az elvárása, hogy kisgatyában mászkálhasson télen a 25 fokos lakásában – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány szakértője a Telex szerint egy olyan konferencián, amelyen arról volt szó, hogy hogyan kellene élnünk a következő évtizedekben. 

Az Egyensúly Intézet friss kiadványainak bemutatóján továbbá arról lamentáltak a résztvevők, hogy csökkenteni kellene a sebességhatárokat is az utakon. A probléma nem is a spórolás ösztönzésével van, hanem megint csak azzal, hogy például a 25 fokos lakásokról szóló néplélekmegfejtések olyan lózungok, amelyeknek semmi közük nincs a valósághoz. 

Bevallom, lehet, hogy én nem járok megfelelően elegáns társaságokba, de télen 25 fokra fűtött lakásban még nem nagyon voltam. Ezalól egyetlen, ritka kivétel van: egy ismerősöm egy panelház X. emeletén lakik, és náluk azért van meleg télen, mert a fűtési rendszer először oda nyomja fel a vizet, és onnan „folyik le” a többi lakásba. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De a lényeg, hogy ismét be akarják nekünk magyarázni, hogy „a hülye magyarok” milyen pazarlóak. Miközben persze mindig van mit tenni azért, hogy hatékonyabban használjuk fel az erőforrásokat, számos adat azt mutatja, hogy kis hazánk semmiképpen sem rosszabb az átlagnál. 

Magyarországon egy személy egy év alatt 68 kilogramm élelmiszert dob ki a kukába. Miközben ez első ránézésre soknak tűnik, érdemes észben tartani, hogy ezt a listát Nigéria, Görögország és Irak vezeti 189, 142 és 120 kilogrammal évente – a 2020-as adatok szerint. A lista végén Oroszország, a Dél-afrikai Köztársaság és India van 33, 40 és 50 kilogramm éves „termeléssel”. 

Mi, magyarok tehát ebben az összevetésben sem vagyunk kiemelkedően pazarlók, ráadásul a kidobott élelmiszer a következő években radikálisan csökkenhet, hála az olyan kezdeményezéseknek és applikációknak, amelyekkel a lejárat közelébe került ételt el lehet juttatni a rászorulóknak, vagy megvásárolhatjuk magunknak töredék áron. 

A „25 fokos lakások” tirádát Perger még megfejelte pár érdekes mondattal. Arról beszélt, hogy „bizonyos átalakításokra, lemondásra, kényelmetlenségre van szükség”. Ha azonban bármi ehhez kapcsolódót említ az ember, akkor a választók megijednek, ahogy azt sem lehet szóba hozni, hogy mi lenne, ha csak húsz fokra fűtenénk fel a lakásokat télen – mondta Perger a tudósítások szerint.  

Szóval a „hülye magyaroknak” még ezt sem lehet elmagyarázni. Szép hozzáállás. Ezek után nincs más hátra, mint sok sikert kívánni a népneveléshez, elfordulni és a markunkba röhögni.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép:  Illusztráció (Fotó: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.