Washington az EU-val fizettetné meg az ukrán segélyeket

Ukrajna államháztartásának bizonytalan helyzete nyugtalanságot okoz az amerikai kormányban.

Magyar Nemzet
Forrás: Financial Times2022. 09. 29. 15:55
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2022. június 11. Ursula von der Leyen, az Európai Bizotság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélései után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én. Ukrajna márciusban benyújtotta tagfelvételi kérelmét az Európai Unióhoz, miután Oroszország február 24-én megtámadta az országot. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomást helyez az Európai Unió országaira az Egyesült Államok, hogy gyorsítsa fel az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatások kifizetését, miközben az IMF új „lehetőségeket talált”, hogy pénzt küldhessen Kijevbe – írta meg a Financial Times.

A pénzügyi lapnak nyilatkozó négy, névtelenséget kérő amerikai vezető kormányzati tisztviselő csalódottságát fejezte ki Brüsszelben a Kijevnek nyújtott európai „segélyek lassú folyósítása miatt”.

Mindemellett azt kérték Brüsszeltől, hogy hozzon létre egy „rendszeres mechanizmust” a pénzügyi támogatások kifizetésére.

– Washington szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal, hogy gyorsítsák fel a megígért gazdasági támogatások kifizetését Ukrajnának – mondta az egyik tisztviselő a Financial Timesnak, hozzátéve:

– Ismételten felszólítjuk Ukrajna valamennyi partnerét, hogy gyorsabban teljesítsék a beígért segítséget, növeljék kötelezettségvállalásaikat és részesítsék előnyben a segélyeket a hitelekkel szemben.

A lap szerint Washington most azért kívánja felpörgetni a Kijevnek nyújtandó támogatásokat, hogy segítse az ország délkeleti részében történő terület-visszafoglalási kísérleteket.

Egy európai uniós tisztviselő a Financial Timesnak elmondta, hogy Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Charles Michel európai tanácsi elnökkel is találkozott, kijelentve, hogy Kijevnek havonta körülbelül 3,5 milliárd euróra (1,5 ezermilliárd forintra) van szüksége.

Washington eddig mintegy 8,5 milliárd dollár (3,4 ezermilliárd forint) támogatást nyújtott Kijevnek és további 4,5 milliárd dollárt kért a kongresszustól. Mindeközben Brüsszel egymilliárd eurót fizetett ki a májusban beígért kilencből. Így most ígéretet tett további ötmilliárd euró következő hónapban történő folyósítására.

Mindeközben az IMF egy sürgősségi 1,4 milliárd dolláros kölcsön mellett, egy úgynevezett „élelmiszersokk-ablak” révén a sürgősségi segítségnyújtás kiterjesztését is fontolgatja Kijevnek. A megugró élelmiszerköltségekkel küzdő országokat célzó mechanizmus körülbelül 1,3 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást jelentene, amelyet a remények szerint október közepére már jóvá is hagynának.  

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.